Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Moje matka podala žalobu na neplatnost výpovědi z pracovního poměru (jedná se o školství); dotaz se týká zákona č. 106 o přístup k informacím.
Ředitel oznámil matce, že na ni obdržel písemnou stížnost od rodiče jednoho z žáků. O obsahu stížnosti matku seznámil na jednání pouze ústně a o tomto jednání byl sepsán zápis.

Matka napsala řediteli dopis: "Vzhledem k tomu, že se jedná o mou osobu, žádám Vás podle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím o následující: Sdělte mi, jak byla stížnost řešena a s jakým výsledkem byla vyřízena. Vzhledem k tomu, že tato stížnost byla adresována na Českou školní inspekci, sdělte mi, kdy a jak byla o Vašem šetření stížnosti Česká špolní inspekce informována. Sdělte mi, zda byla tato stížnost a její vyřízení postoupena dále, kdy a komu. Zároveň Vás žádám o zaslání nezpochybnitelných kopií všech dokumentů (včetně obálek), které s touto stížností souvisejí."
Od ředitele obdržela tuto odpověď: "Vaši žádost považuji za naprosto bezpředmětnou, neboť požadované informace jste obdržela při jednání. Zápis podepsaný mimo jiné i Vaší osobou máte k dispozici."
Při ústním jednání ředitel stížnost matce odmítl poskytnout v písemné podobě, takže dodnes matka tuto stížnost neobdržela - má na ni v písemné podobě nárok?
Děkuji Vám za odpověď, Petr


ODPOVĚĎ:
Zákon o svobodném přístupu k informacím se vztahuje na informace o veřejné správě a veřejných institucích.
Ředitel školy je jistě představitel takové veřejné instituce, avšak v tomto případě vystupuje jako zaměstnavatel, což je soukromoprávní záležitost, na kterou tento zákon nedopadá.

Obecně ale platí, že Vaše matka má právo být informována o obsahu stížnosti, měla by tedy mít minimálně možnost do této stížnosti nahlédnout a to právě aby se proti ní mohla bránit. V opačném případě se domnívám, že proti ní nemůže být tato stížnost použita.

Stížnost byla přijata, jakožto stížnost na školu, podle zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon).
Podle tohoto zákona Česká obchodní inspekce předává stížnosti zřizovateli školy (tedy obci nebo kraji podle toho zda jde o základní nebo střední školu), a ten jí poté informuje o vyřízení stížnosti a o případných opatřeních přijatých k nápravě.

Další postup ředitele je v pracovněprávní rovině. Pokud by bylo zaměstnavatelem na základě této stížnosti nějak jednáno v neprospěch Vaší matky, máte možnost bránit se u soudu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.