Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Moje maminka je alkoholička, před dvěmi lety se léčila potom co se v době své dovolené zhroutila a následovalo tří měsíční léčení o čemž byl její zaměstnavatel informován a po doléčení se vrátila zpět. Bohužel po roce u ní došlo k recidivě. V zaměstnání od prvního léčení nepila a pila pak jen doma. Bohužel se po půl roce její zdravotní stav tím tak zhoršil, že se sesypala v zaměsnání, ale máme doloženo, že v tu dobu nebyla pod vlivem alkoholu.

Teď je po další tříměsíční léčbě, ale zaměstnavalel jí oznámil, že už ji zpět nechce. Nevíme, jak postupovat. Někdo nám tvrdí, že by to byla výpověď ze zdavotních důvodů a tím by měla maminka nárok i na nějaké odstupné. Nic nikdy v práci neprovedla, aby si k tomu našli jiný důvod. Maminka má dva roky do důchodu a kvůli financím moc nechce do předčasného. Hledání nového zaměstnání by bylo složité. Nejraději by zůstala na svém původním místě. Poradíte nám, jak z toho ven nebo co by pro maminku bylo nejlepší? Děkuji, Matylda

ODPOVĚĎ:
Pokud Vaše matka neporušila žádnou pracovní povinnost a neprokázal se u ní alkohol na pracovišti v pracovní době, tak jí výpověď nemůže být zaměstnavatelem dána, aniž by došlo k vyplacení odstupného za okamžité zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele. Zaměstnavatele o tom vyrozumněte a odvolejte se na § 52 a násl. Zákoníku práce, kde je dáno, kdy může zaměstnavatel dát výpověď s tím, že Vaše matka žádný z uvedených důvodu nenaplňuje a pokud tedy i přesto má být její pracovní poměr zrušen, tak má nárok na odstupné.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.