Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 25.10.2019 jsem ukončila pracovní poměr v zaměstnání dohodou. Pracovala jsem tam přes 2 roky (2017-2019). Hned jsem se přihlásila do evidence uchazečů o zaměstnáí ÚP ČR a požádala si o dávky. Nyní jsem si našla práci s tím, že oficiálně nastoupím 1.4.2020. Společnost mi už zaplatila kurz chůvy, který jsem absolvovala 13.3.2020 a mám platný certifikát.

Chtěli po mě, abych nastoupila hned, nicméně domluvili jsme se, že mi za měsíc březen 2020 budou vyplaceny poslední dávky a proto navážeme smlouvou od 1.4.2020. Bohužel společnost zavřela z důvodu koronaviru a teď je můj nástup v nedohlednu. Další věc je ta, že jsem možná těhotná (toto bohužel nemám ještě potvrzeno). Proto prosím o radu, jaké jsou mé možnosti, abych měla aspoň nějaký finanční příjem. Četla jsem o jakési ochranné lhůtě v případě odchodu ze zaměstnání. Gynekolog mě však asi nenechá pracovat z důvodu 2 potratů v roce 2019. Přímo z genetiky mám doporučenou PN v případě, že bych byla zaměstnaná. Je to prekérní situace, protože jsem do práce nastoupit opravdu chtěla a nečekala jsem, že takhle hned otěhotněním, což vlastně ještě není jisté. Přemýšlela jsem i že bych si zřídila IČ a zaplatila bych si nemocenské, ale nevím, jestli by to za této situace pomohlo. Moc děkuji za radu a přeji krásný večer Uršula.

 

ODPOVĚĎ:
V první řadě je nezbytné spojit se s budoucím zaměstnavatelem a zjistit, zda nástup skutečně proběhne, byť fiktivně, a Vy budete doma na překážkách na straně zaměstnavatele. V případě, že by pracovní poměr skutečně vznikl, i když by práce nebyla skutečně vykonávána, bylo by možné uplatnit tzv. ochrannou lhůtu. Ochranná lhůta u nároku na nemocenské trvá 7 kalendářních dní od zániku pojištění. Pokud onemocníte anebo u vás během těchto dnů dojde k nařízení karantény, můžete čerpat nemocenskou. Jestliže však účast na pojištění trvala kratší dobu než 7 dnů, zkrátí se na počet dnů, kdy byla účast na pojištění. Pokud byla např. 4 dny, lhůta se také zkrátí na 4 dny.
Zda by zřízení živnostenského listu a placení nemocenského bylo řešením, je nutné zkonzultovat s ČSSZ.
Také by bylo možné zatím zůstat registrovaná na ÚP počkat, jak se situace vyvine.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.