Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem zaměstnaná na dobu neurčitou a s přítelem jsme se rozhodli, že bychom si rádi pořídili miminko a začli jsme na tom koncem minulého týdne, tedy cca kolem 14.6.2013 intenzivně pracovat. Dnes se ke mě dostala neoficiální informace, že bych měla koncem tohoto měsíce dostat výpověď, pravděpodobně pro nadbytečnost + 2 měsíční výpovědní lhůta.

U nás ve společnosti je takové pravidlo, že zaměstnavatel poskytne zaměstnanci takové jakoby dvouměsíční prázdniny a už v této výpovědní lhůtě nemusí chodit do práce) a tři platy odstupného. Zda jsem těhotná, se dozvím v nejlepším případě 7 dnů po početí z domácího těhotenského testu, což vychází cca týden před koncem měsíce, ale potvrzení od lékaře o těhotenství bývá většinou v 6. týdnu těhotenství. Zvažuji varianty:
1) zda by bylo dobré "onemocnět", abych oddálila doručení výpovědi a nechala se uschopnit až v případě, že bude těhotenství potvrzeno lékařem,
nebo
2) udělat si domácí test a pokud by se potvrdil, chodit normálně do práce, podepsat převzetí výpovědi pro nadbytečnost, ale zaměstnavatele o případném těhotenství zatím neinformovat, neboť to přeci nemusí být ještě jisté a užít si dvouměsíční "prázdniny v podobě výpovědní lhůty" a před jejím uplynutím přijít za zaměstnavatelem s potvrzením od lékaře, že jsem již před doručením výpovědi byla těhotná. Pak je výpověď neplatná, že? Váš názor? Děkuji, Zdeňka

ODPOVĚĎ:
Výpověď daná v ochranné době (tj. např. v době těhotenství) je neplatná, jelikož se na tuto dobu vztahuje zákaz výpovědi podle § 53 zákoníku práce. Neplatnost výpovědi platí i v případě, že v době doručení výpovědi zaměstnavatel nevěděl, že zaměstnankyně je těhotná.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.