Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jsem na rodičovské dovolené RD, na kterou jsem nastoupila v roce 2018 (leden 2018 se mi narodila dcera). Nyní je dceři 2,5 roku a nevzali mi ji do školky. Požádala jsem 1.6.2020 proto svého zaměstnavatele o poskytnutí neplaceného volna bez náhrady mzdy po dobu péče o dítě do 4 let věku a zdůvodnila to právě nepřijetím dcery do školky.

V půli června mi přišla odpověď, že se má žádost po konzultaci s nadřízeným zamítá. Potřebuji poradit, jak mám dále vůči svému zaměstnavateli postupovat. Dceru do školky nevzali (mohu doložit) a soukromou školku platit nechci, proto chci určitě zůstat do jejich 4. narozenin doma. Pokud mě zaměstnavatel bude chtít propustit, zajímá mě, zda je v této situaci možné a s jakou pravděpodobností získat nějaké odstupné, v jaké výši, co proto mám udělat apod. Děkuji za odpověď! Olga.

 

ODPOVĚĎ:
Z judikatury soudů jednoznačně vyplývá, že zaměstnankyně, které zaměstnavatel poskytl na její žádost rodičovskou dovolenou, sice porušuje povinnost stanovenou právními předpisy, jestliže po jejím skončení nenastoupí do práce. O porušení povinnosti vyplývající z právního předpisu vztahujícího se k zaměstnancem vykonávané práci, které by mohlo být důvodem k rozvázání pracovního poměru, se však může jednat jen tehdy, porušila-li tuto pracovní povinnost zaviněně, tj. úmyslně nebo alespoň z nedbalosti.
Nenastoupí-li zaměstnankyně po skončení rodičovské dovolené do práce  jenom proto, že nemá možnost umístit dítě do předškolního zařízení a že
nemůže zajistit řádnou péči o dítě ani jinak, a vyrozuměla-li o tom řádně svého zaměstnavatele, je nepochybné, že nemohla nastoupit po skončení rodičovské dovolené do práce z důležitých důvodů. Má proto nárok na poskytnutí pracovního volna. Její jednání proto nemůže být považováno za zaviněné porušení pracovních povinností a nemůže být důvodem k rozvázání pracovního poměru.
Toto vyplývá např. z rozsudku Nejvyššího soudu ČR zn. 21 Cdo 4411/2007, ze dne 10. října 2008.
Doporučuji proto informovat zaměstnavatele o této skutečnosti a v případě, že nebude ochoten k dohodě, jednat prostřednictvím advokáta.
V případě, že sama dáte výpověď, nevznikne nárok na odstupné. Pokud nenastoupíte do zaměstnání a zaměstnavatel Vám dá výpověď z důvodu porušení právních povinností, nárok na odstupné nevznikne.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.