Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci se zeptat, jaký mám nárok na dovolenou, pokud jsem podepsala pracovní smlouvu bez zkušební doby (jestli mohu 1 den vyčerpat již první měsíc) a jestli v případě ukončení pracovního poměru je klasická výpovědní 2 měsíční lhůta. Děkuji, Jarmila

ODPOVĚĎ:
Překážkou pro čerpání dovolené na začátku pracovního poměru není zkušební doba, ale ustanovení § 212 odst. 1 zákoníku práce, podle něhož zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok, popřípadě její poměrná část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku.
Nárok na čerpání dovolené tedy zaměstnanci vzniká po 60 odpracovaných dnech. Lze se však samozřejmě se zaměstnavatelem dohodnout i na čerpání dřívějším.
Pokud jde o délku výpovědní doby, záleží na tom, zda se jedná o pracovní poměr na dobu určitou nebo neurčitou. Pokud jde o pracovní poměr na dobu neurčitou, bude výpovědní doba trvat 2 měsíce. Pokud jde o pracovní poměr na dobu určitou může skončit uplynutím sjednané doby a v takovém případě výpovědní doba neběží, nebo může skončit před uplynutím sjednané doby, pak by běžela obvyklá výpovědní doba.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kdy si může vzít zaměstnanec dovolenou na začátku pracovního poměru při podpisu pracovní smlouvy bez zkušební doby, lhůty?
  • Čerpání dovolené na začátku pracovního poměru a § 212 odst. 1 Zákoníku práce
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.