Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak je možné vyřešit vážnou rodinnou situaci. Pečujeme společně s bratrem o onkologicky nemocného otce. Potřebovala bych poradit, jestli existuje nějaké pečovatelské volno. Jedná se o 1 až 2 dny v týdnu, kdy má bratr 24hodinové směny a nemá kdo s otcem být, když i já musím do práce.

Mohu požádat o neplacené volno nebo jaké jsou jiné možnosti, jak se mám se zaměstnavatelem dohodnout? Je podle zákona nějaký paragraf, který tuto situaci umožňuje řešit? Děkuji za odpověď. Jindra

ODPOVĚĎ:
Neplacené volno by sice bylo jednou z možností, jak péči o Vašeho otce vyřešit, na poskytnutí neplaceného volna ale není právní nárok. Záleželo by tedy pouze na rozhodnutí Vašeho zaměstnavatele, zda by Vám neplacené volno v požadovaných termínech poskytl či nikoliv.
Větší jistotu nabízí § 191 zákoníku práce, který říká, že zaměstnavatel je povinen omluvit nepřítomnost zaměstnance v práci po dobu ošetřování dítěte mladšího 10 let nebo jiného člena domácnosti v případech podle § 39 zákona o nemocenském pojištění. Paragraf 39 zákona o nemocenském pojištění pak hovoří o ošetřování jiného člena domácnosti, jehož zdravotní stav z důvodu nemoci nebo úrazu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobu. Zaměstnavatel je tedy povinen zaměstnance omluvit v práci tehdy, pokud je ošetřování jiného člena domácnosti (Vašeho otce) opravdu nezbytné. Za tímto účelem může zaměstnavatel – a to i opakovaně – požadovat předložení lékařské zprávy, která nezbytnost ošetřování potvrzuje. Pokud Vám takové potvrzení ošetřující lékař Vašeho otce vystaví, pak Vás zaměstnavatel musí uvolnit z práce – ovšem bez náhrady mzdy. Jedná se tedy v podstatě také o neplacené volno, ale o takové volno, na jehož poskytnutí máte právní nárok.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.