Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pracuji na soukromém gymnáziu a mám smlouvu jen do 30.června 2010. Dnes mi paní ředitelka oznámila, že mi smlouvu neprodlouží, protože nebude mít pro mě úvazek. Ukládá mi čerpání zbývající dovolené tzn. 18 dní s nástupem od 7.6.2010 do 30.6. Chtěla jsem se zeptat, zda-li je to tak možné provést, i když s tím nesouhlasím. Vím, že na státní škole se normálně pracuje až do konce června a zbývající dovolenou zaměstnavatel proplácí. Zdá se mi to zvláštní, abych zanechala rozdělanou práci a povinně nastoupila na dovolenou, kterou bych v této době čerpat nechtěla. Petra


ODPOVĚĎ:
Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době. V zásadě má na to dle zákoníku práce zaměstnavatel právo.

Dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel podle rozvrhu čerpání dovolené, vydaného s předchozím souhlasem odborové organizace tak, aby si zaměstnanec mohl dovolenou vyčerpat zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na dovolenou vzniklo. Teprve pokud byste dovolenou nevyčerpala, měla byste nárok na náhradu mzdy za dovolenou.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.