Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupila jsem si od soukromého majitele novinový stánek, vyptala jsem se na podmínky za jakých podnikal, nikde žádný problém, vše vypadalo v pořádku. On šel do důchodu a stánek byl cca půl roku zavřený. Sepsali jsme tedy smlouvu, že od něho kupuji novinový stánek a se smlouvou šli na městský úřad kvůli přepisu pozemku.

Tam nám řekli, ať on podá žádost o ukončení nájmu a já si požádám o pronájem ovšem mě paní upozornila, že mi to schváleno být nemusí. Pozemek je zaplacen do konce roku 2020. Už když jsme šli s pánem z úřadu jsem mu řekla, že pokud to neschválí, stánek si nenechám k čemu by mi byl? On opakoval, že nemají důvod, že vždy mu vyšli vstříc. Samozřejmě mi oznámili, že rada s dalším pronájmem nesouhlasí. Šla jsem tedy znovu na pozemkový úřad, že si znovu podám žádost s doplňujícími informacemi, kde mi bylo mezi čtyřma očima v podstatě řečeno, že se stánkem byly již delší dobu problémy a že byl majitel i opakovaně upozorněn, že se městu stánek nelíbí, včetně jeho vzhledu a že ho bude muset odstranit, zkrátka ho tam město nechce. Sami už by mu nájem v příštím roce 2021 neprodloužili. Bohužel nejspíš ne písemně, to mi nechce sdělit ani bývalý majitel, ani město. Navíc při úpravě stánku, kdy jsem vyndala jakési "zateplení" jsem zjistila že je pod tím velmi zničený, popraskaný a dle svědků byl i bouraný autem a dozdívaný, což není vidět, ale zřejmě by se na jiné místo přendat nedal. Mám nějakou šanci při tomto zjištění odstoupit od smlouvy? Přeci bych si nekoupila stánek, o kterém bych věděla, že v něm nebudu smět podnikat a ještě ho tedy budu muset nechat na své náklady odstranit a to navíc s nějakou podkladovou betonovou deskou, která pod stánkem údajně je. Ale tu jsem přeci nekoupila, není předmětem smlouvy, jen novinový stánek nebo ne?

 

ODPOVĚĎ:
Podstatné je to, co je uvedeno ve smlouvě. Je třeba důkladně prostudovat kupní smlouvu, na základě které jste novinový stánek koupila, zejména pasáže hovořící o stavu novinového stánku, jeho vadách, poškozeních, možnosti jeho přemístění apod. Jestliže smlouva nehovoří o vadách stánku, můžete vady (nabouraný stánek) písemně reklamovat a požadovat slevu z ceny, opravu či od smlouvy písemně odstoupit.
Obdobně toto platí v případě podkladové desky.
Co se týká možnosti prodloužení nájmu, zde jde k Vaší tíži, že nájem (pravděpodobně) nebude prodloužen (ledaže je ve smlouvě uvedeno, že nájem prodloužen bude).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.