Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

08/2016 (extrémní tepla, sucho a několik měsíců nepršelo) jsem koupila přes RK dům cca 100 let starý. V inzerátu bylo uváděno, že je po částečné rekonstrukci - okna, střecha, podlahy. Majitelka tvrdila, že zde bydlí a tudíž dům je ihned obyvatelný. Dům jsme viděli 2x, kdy byl plný vybavení, na zemi lino, na oknech záclony atd. Při předání byly zazděné komíny, přesto, že si to nikdo nevyžádal a před předáním jsem chtěla na RK doložit revize 2 komínů, protože jsme se vydali ze všech peněz a tak jsme plánovali, že minimálně rok budeme topit v oněch komínech.

Odborný posudek komínů realitní kancelář nedodala. Realitní kancelář si vzala provizi 100.000+4100Kč za úschovu, kterou ale vyplatila okamžitě prodávající, tedy peníze již byly (během 2 dnů) vyplaceny a další den došlo k předání domu.
Pozvala jsem si kominíky, ti zjistili, že komíny nejsou provozuschopné a nedali povolení k užívání (vyhořelé, zdehtované a prasklé po celé délce). Pozvala jsem pokrývače, na zadní části domu chyběly okapy - sdělil, že střecha je krátká, proto nelze přidělat okapy a střecha se mu nelíbila, takže jsem okamžitě podala žádost o odstoupení od smlouvy.
Postupně se začaly objevovat další zásadní věci - extrémní vlhkost
ve zdech, ta se objevila po létě, kdy začalo být vlhko a pršet. Dále shnilá okna, která nejdou otevřít a nebo jsou zatlučena. V inzerátu bylo, že podlahy jsou betonové. Při odkrytí jsme nalezli shnilou dřevěnou podlahu. Odborník na vlhkost naměřil extrémní vlhko, kdy jde o zdraví. Já po 4 hod v tomto domě prodělala alergickou reakci a skončila v nemocnici na několik dnů. Dle alergologie nemám na nic žádnou alergii, takže bylo uzavřeno, jako otrava plísněmi.
Proběhlo soudní jednání, kdy nakonec paní soudkyně naši žádost zamítla. Přitom je dům neobyvatelný, jsou zde zdravotní rizika (karcinogeny z extrémního výskytu plísní, což mám potvrzeno odborníky) dále absolutně nesedí dokumentace (stavební plány-okna jinde, dveře, příčky, nevhodné komponenty v elektrorozvodech). Do dnes (05.05.2019) nemám žádné dokumenty od prodávající, ba ani energetický štítek. Za odstranění skrytých vad odborníky by šlo o částku kolem 1.000.000 Kč. Dům je tedy neobydlený, pouze větraný a my žijeme v nájmu a osobní věci máme v garáži.
Rozhodla jsem se odvolat. Jaké mám ještě jiné možnosti? Přijde mi to nespravedlivé.
Pokud bych se neodvolala, byla mi vyčíslena částka k úhradě kolem 170 000 Kč a z toho bych měla zaplatit 100 000 Kč prodávající, což je absurdní, protože teď už vím, že nás podvedla ona i realitní kancelář, tedy RK.
Děkuji, Teodora

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je již celá záležitost řešena soudní cestou, nezbývá Vám než využít všechny možnosti, které soudní soustava nabízí. Za této situace tedy podat odvolání, které je nezbytné velice dobře odůvodnit, přičemž je nezbytné vycházet z toho, co již bylo v řízení řečeno a prokázáno a rozporovat jednotlivá tvrzení protistrany a jejich důkazy.
Pokud nejste zastoupena advokátem, doporučuji se na některého obrátit, jelikož se jedná o poměrně složitou situaci a advokát zajistí, že Vaše práva budou maximálně chráněna a udělá vše proto, abyste ve sporu byla úspěšná. Kontakt naleznete zde: www.advokatikomora.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.