Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

obracím se na Vás s dotazem, jak se postavit k situaci, kdy byly zhotovené určité stavební práce - hydroizolace balkonů - povrchu jednotlivých balkonů. Po několika letech zákazník práci reklamuje z důvodů zatékání skrze balkony až do bytů. Zákazník SVJ - si nechal zhotovit znalecký posudek, který říká, že je nesprávně provedena vrstva hydroizolace.

Po naší návštěvě i s odborným techikem od dodavatele materiálu, který je povrch balkonů aplikován, jsme zhodnotili situaci tak, že na povrch balkonů bude stačit aplikovat svrchní hydroizolační nátěr.
S tímto ale SVJ nesouhlasí.
Při posuzování jsme však zjistili, že firma, která dělala před mnoha lety celkové zateplení domu, a která již zanikla, provedla chybně zateplení balkonů, kdy se voda dostává pod vrstvu polystyrénu a tak zatéká až do bytů.
I odborný technik, který na místě byl se vyjádřil, že pravděpodobně naše oprava nebude trvalá, jelikož malé množství vody, které z balkonů má stéct po straně a skápnout na zem, chybou předchozí firmy na zem nesteče a neskápne, ale dostane se pod polystyrén a tak zateče do bytu. Tudíž naše firma doplácí na chybu někoho jiného a opravy pouze povrchu balkonů nebudou dlouhodobě fungovat a mohly by se poté provádět do nekonečna.

Moje dotazy jsou následující:
1.) má SVJ právo nesouhlasit s navrženým způsobem opravy zhotovitelskou firmou a požadovat jinou nákladnější opravu?
2.) v případě, že nepřesvědčíme SVJ, aby nechala opravit celkové zateplení balkonů, jak máme postupovat, abychom je přesvědčili, že chyba je skrytá a navržené řešení ze strany SVJ situaci neřeší? Máme si také nechat zhotovit znalecký posudek?
Děkuji, Eleonora

ODPOVĚĎ:
Zcela jistě si nechejte vypracovat znalecký posudek, jelikož takto snad bude i SVJ přístupnější a hlavně budete mít doklad o tom, že nejste na vině Vy.

Dále pak můžete argumentovat, že nemáte odpovědnost za skrytou vadu jiného zhotovitele a pokud bude SVJ požadovat nákladnější opravy, pak jedině za finanční částku, na které se smluvně domluvíte.

Dle judikatury (NS 29 Odo 1067/2003) předpokladem vzniku odpovědnosti zhotovitele za vady díla je předání díla objednateli. Z toho tedy plyne, že odpovědnost za vadu v tomto případě nenesete Vy, ale předchozí zhotovitel, který svou práci - zakázku - předal jako vadnou, i když šlo o vadu skrytou.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Reklamace rekonstrukce balkonů kvůli zatékání - špatná hydroizolace
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.