Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

03/2018 2018 jsem zakoupila v autobazaru na splátky automobil Dodge nitro, r. v. 2007 za cca 200.000,-Kč. Na předávacím protokolu je, že auto nemá žádnou závadu. 05/2018 odešel alternátor, opravu za 8000 Kč jsem zaplatila sama, ale autobazar jsem na to upozornila. Po dalších 3 měsících se porouchala automatická převodovka, což je závažná a nákladná porucha. Autobazar mne odkázal na pojišťovnu, u které mi sjednali při koupi od nich připojištění závad a ať se řídím dál pokyny pojišťovny, pojišťovna závadu uznala, ale jen do výše max. pojistného plnění ze smlouvy, což bylo 25000, -Kč.

Ale oprava převodovky se postupně vyšplhala na 130000, -Kč. V servisu řekli, že se v převodovce musel někdo hrabat, že byla na 4x překroucená odvětrávací hadice z převodovky, tím pádem se převodovka nechladila, jak měla a došlo k této poruše, takže jsem auto už s touto závadou musela koupit. Volali i do autobazaru, aby jim to sdelili a chtěli se dohodnout, alespoň na jejich spoluúčasti na ceně opravy. Autobazar to razantně odmítl s tím, že jsem si nekoupila nové auto, ale 11let staré, takže s nějakými opravami musím počítat a že mi při nákupu 10000, -Kč slevili, ale to bylo kvůli financování, ne na případné opravy. Jsem samoživitelka a tato částka za opravu je pro mne nepředstavitelná, první část opravy jsem již uhradila 53000, -Kč (25000, -pojišťovna, zbytek já) ale na druhou část, už si musím vzít půjčku a jelikož splácím i auto, tak je to pro mne téměř likvidační. Chci se zeptat, zda bych měla nárok na proplacení opravy a odškodnění od autobazaru, závadu jsem jim reklamovala ihned, auto jsem neměla ještě ani ne půl roku. Teď je konečně opravené, ale téměř 6 měsíců jsem i zbytečně platila splátky a povinné ručení. Děkuji, Simona

 

ODPOVĚĎ:
Pokud ve smlouvě nemáte přímo vady uvedené, pak máte nárok ve lhůtě 6 měsíců na opravy v rámci reklamace, jakožto na tzv. skryté vady, případně na slevu z kupní ceny. Nějaké slevy z ceny auta na pozdější opravy nemůže takovýmto způsobem autobazar uplatňovat, neboť nevychází z žádného ustanovení občanského zákoníku ani ze zákona o ochraně spotřebitele.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Reklamace vadné převodovky a alternátoru u ojetého auta z autobazaru
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.