Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

08/2018 jsem prodal sadu použitých, jetých, obutých kol (4 ks). Kupující chtěl podepsat smlouvu. Oba jsme souhlasili a podepsali. Ve smlouvě - bod o odstoupení do 14 dnů dle 89/2012 Sb. Nejsem podnikatel, ani OSVČ. Je tato smlouva platná a kupující může odstoupit od smlouvy? (I v případě, že jde o použité zboží, které mohl kupující již dále znehodnotit dalším použitím) Děkuji, Zbyšek.

ODPOVĚĎ:
Obecně platí, že přednost mají vždy sjednaná smluvní ujednání ve smlouvě před zákonem, tzn. že i mezi nepodnikateli je možné sjednat možnost odstoupení od smlouvy ve 14 denní lhůtě. V konkrétním případě však bude záležet na samotném znění smlouvy, jakým způsobem je formulovaná, zejm. zda se nejedná o vzor, který Vás jako prodávajícího považuje v celém rozsahu smlouvy za podnikatele. Obecně však tato smlouva platná být může a nejspíše také bude.

Možnost odstoupení nevylučuje ani to, že věc byla při prodeji již použitá, resp. že ji kupující mohl dále znehodnotit použitím. V případě znehodnocení kupujícím byste však mohl požadovat náhradu za znehodnocení, nicméně mám za to, že v tomto případě byste jej nedokázal nijak prokázat.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Mohou si nepodnikatelé dát do kupní smlouvy možnost odstoupení od smlouvy do 14 dnů?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.