Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 31.7.2018 jsem zakoupil ojetý osobní automobil od podnikatele - fyzická osoba, který prodává dovozová auta. Po necelém měsíci mě začalo zlobit řazení. Po konzultaci s automechaniky mě bylo řečeno, že se jedná o vadné synchrony. Mělo by se tedy jednat o skrytou vadu. V kupní smlouvě je uvedeno:

"Kupující byl obeznámen s technickým stavem ojetého vozu, se všemi případnými vadami a závady, které se projeví po uskutečnění prodeje prodávající neručí. Kupující tímto souhlasí s prodávajícím, že stav osobního automobilu odpovídá celkovému stáří a bere na vědomí počet ujetých kilometrů. Prodávající automobil předvedl a provedl zkušební jízdu s kupujícím. L (přesné znění). Mám nárok na 6 měsíční reklamaci? Děkuji s pozdravem, Adolf.

ODPOVĚĎ:
Dle ust. § 2161 občanského zákoníku platí, že prodávající odpovídá kupujícímu, že věc při převzetí nemá vady. Zejména prodávající odpovídá kupujícímu, že v době, kdy kupující věc převzal,
a) má věc vlastnosti, které si strany ujednaly, a chybí-li ujednání, takové vlastnosti, které prodávající nebo výrobce popsal nebo které kupující očekával s ohledem na povahu zboží a na základě reklamy jimi prováděné,
b) se věc hodí k účelu, který pro její použití prodávající uvádí nebo ke kterému se věc tohoto druhu obvykle používá,

Dále platí, že projeví-li se vada v průběhu šesti měsíců od převzetí, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí.
Nicméně u použitých věcí, tj. také u automobilu je třeba posoudit, zda odpovědnost prodávajícího není vyloučena. Odpovědnost prodávajícího totiž není možné aplikovat, pokud se dle ust. § 2167 občanského zákoníku jedná u použité věci o vadu odpovídající míře používání nebo opotřebení, kterou věc měla při převzetí kupujícím.
Pokud se tedy jedná o vadu odpovídající stáří a míře opotřebení vozidla, pak by Váš nárok na reklamaci nebyl oprávněný. Toto by však měl posoudit zejm. znalec. V každém případě doporučuji reklamaci u prodejce uplatnit.
Zákonnou odpovědnost prodávající nemůže v tomto případě vyloučit smluvním ujednáním, lze "zákonnou záruku" nanejvýš zkrátit na jeden rok, neboť obecně platí, že kupující je oprávněn uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době dvaceti čtyř měsíců od převzetí.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zamítnutí reklamace vady ojetého vozidla, která se projevila do 6 měsíců od koupi - obstojí formule "prodávající neručí za vady" v kupní smlouvě?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.