Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2017 jsem prodal svým dvěma známým 2 auta. První bylo v ceně 22.000 Kč v 12/2017. Druhé bylo v ceně 55.000 Kč a prodal jsem jej 11/2017. Obě auta byla prodána bez kupní smlouvy, jelikož ji ani jeden dotyčný nepožadoval. Po určité době začali požadovat servis různých věcí ode mě, ovšem bez zaplacení.

Když jsem naposledy odmítl, požadují oba reklamaci vozu s vrácením peněz. Majitelé druhého auta dokonce začali s vyhrožováním a telefonáty. Ty mám nahrané. První majitel začal s výhrůžkami soudem, úředníky apod. , ovšem k tomu důkaz nemám. Nyní se proti mě snaží vypracovat hromadnou obžalobu. Má otázka zní. Mají právo požadovat vrácení vozidla, když jim při koupi nebyla vydána kupní smlouva a když jim nebylo nic zatajeno? Je možné tyto nahrávané rozhovory nějakým způsobem použít na mou obranu? Jaká mají práva oni a jaké já? Předem mockrát děkuji, Karel.

ODPOVĚĎ:
Pro posouzení nároku kupujících není rozhodující, zda byla uzavřena písemná kupní smlouva, či nikoliv. Vy kupujícím odpovídáte pouze za vady, které vozidly měly v době prodeje, tj. v 11/2017 a 12/2017. Nemělo by se však jednat o "běžné" vady, které odpovídají stavu a stáří vozidla, kdy s ohledem na kupní ceny předpokládám, že se jedná o značně ojeté vozy.
Pokud tedy vady vznikly později, kupujícím za ně neodpovídáte. Je však třeba uvést, že v případě sporu by s konečnou platností posoudil pouze soud, kdy by mohl přiznat také nárok na vrácení kupní ceny, pokud by shledal, že vozidla byla skutečně vadná v době prodeje. Vadu vozidel v době prodeje by však museli prokázat kupující, a to zejména znaleckým posudkem. S ohledem na více jak půlroční odstup od koupě se však domnívám, že toto nejsou kupující schopni prokázat.
V tomto případě dále upozorňuji na povinnost provést převod vozidla v registru vozidel. Pokud k němu nedošlo, hrozí Vám uložení pokuty až do výše 50.000,- Kč.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Musí prodávající auta, automobilu dát kupujícímu písemnou kupní smlouvu nebo stačí jen ústní kupní smlouva?
  • Reklamace ojetého auta koupeného ústní kupní smlouvou - šance kupujícího na úspěšnou reklamaci
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.