Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V 11/2016 jsem zakoupil ojetý automobil od fyzické osoby. Prodejce uvedl, že se v minulosti živil prodejem a servisem automobilů. Dle všeho to stále trvá, přestože nemá v tomto oboru živnostenské oprávnění. Již po koupi se začaly projevovat problémy, prodejce je ale všechny vysvětlil jako drobnosti - nečistoty v motoru, které se dají chemicky odstranit apod.

Když problémy neustaly, dal jsem vozidlo do servisu a ukázalo se, že jde o velmi zásadní a závažné problémy, které si do dnešního dne vyžádaly již větší částku než byla domluvená kupní cena. Např. vadné turbodmychadlo - jde o poruchu, která vznikne jeho opotřebením a špatnou údržbou, vzhledem ke znalostem prodejce ale věřím, že o této závadě věděl. Nepravdivě uvedl, že byla čištěna olejová vana. Vozidlo bylo s největší pravděpodobností v minulosti bourané. Ve výfukovém systému chyběl katalyzátor - vzhledem k tomu, že ho v ČR přihlašoval prodejce, musel ho sám odstranit, případně podvodně projít kontrolou emisí.
Jak nejlépe postupovat? Je ještě nějaká šance takto dlouho po prodeji? Děkuji, Ctibor.

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že jste vozidlo koupil od fyzické osoby, která nevystupovala jako podnikatel, není možné na věc vztáhnout záruku, pokud nebyla záruka výslovně sjednána ve smlouvě. To znamená, že prodejce odpovídá pouze za vady, které existovaly v době prodeje, tj. v 11/2016. Za vady, které se objevily později prodejce nijak neodpovídá. Zejm. zatajení havárie vozidla by mohlo být důvodem pro odstoupení od smlouvy, kdy byste mohl požadovat vrácení zaplacené kupní ceny.
To, že vady existovali již v té době prodeje, byste však musel prokázat Vy. S ohledem na delší dobu od koupě bude však poměrně složité prokázat, že vady existovali již před 11/2016.
Doporučil bych tedy nechat zpracovat znalecký posudek, kdy pokud dojde k jednoznačnému závěru, že vady existovali již v 11/2016, pak vymáhejte své nároky. Pokud vady existující v 11/2016 nebude schopen prokázat, pak nemá smysl se pokoušet nároky vymoci, neboť byste nejspíše neuspěl.
Pokud své nároky u prodejce uplatníte a prodejce je dobrovolně nesplní, pak je nutné podat žalobu k soudu. Zde by bylo třeba počítat s variantou prohry sporu, kdy byste hradil protistraně také náklady soudního řízení.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Odstoupení od kupní smlouvy pro zatajení nabourání automobilu při prodeji auta, automobilu, vozidla prodávajícím
  • Odstoupení od koupi auta pro závažné závadny a nepravdivé informace sdělené při prodeji
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.