Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

10/2017 jsme koupili starý, udržovaný domek, majitelé ho užívali jako chalupu. Prodej byl přes RK. Domek je z 1. republiky a téměř v původním stavu. V domě je dřevěné schodiště a podlahy, stropy jsou z prken. Schodiště ze spod ve sklepě má plno starých děr od červotoče a majitelé tvrdili, že tam mnoho let nic nebylo. I makléř řekl, že nezakrývá žádné vady.

V den předání domu, těsně před odchodem bývalých majitelů se paní zmínila "Abych nezapomněla ve schodišti je jedna dírka od červotoče, objevila se asi před 3 měsíci, vystříkali jsme to a je to v pořádku." Rezervaci domu jsme podepsali 06/2017 a kupní smlouvu 10/2017. Mezi jsme řešili hypotéku a v té době se měl červotoč objevit. Nám to řekli až v den předání a naše peníze již byly na cestě k nim. Ve smlouvě ani v předávacím protokolu tato skrytá vada nemovitosti nikde zapsaná není. Teď v dubnu 2018 se objevily a stále objevují díry nové, v jedné místnosti v prahu a ve sklepě jsou další a nevíme zda jsou čerstvé. Jelikož je schodiště, podlahy a stropy dřevěné, bojíme se zničení celého domu. Jde o skrytou vadu a můžeme žádat náhradu škody? A jak postupovat. Děkuji, Bronislav.

ODPOVĚĎ:
V tomto případě musíte prokázat, že červotoči byli v domě již v době koupě, tj. v 10/2017. Doba objevení červotočů by byla možná zjistit nejspíše podle rozsahu výskytu. K posouzení rozsahu napadení domu červotoči doporučuji získat posudek odborníka, který Vám pomůže při vyjednávání a především v případném soudním sporu.
Pokud prokážete, že červotoč se v domě vyskytoval již v již v době koupě, pak by se mělo skutečně jednat o skrytou vadu. Tuto vadu můžete vytknout prodávajícím až do 5 let od koupě, lhůta k vytknutí vady je tedy nyní stále zachována. Vadu budete uplatňovat přímo u prodávajících, realitní kancelář nijak vůči Vám neodpovídá.
Pokud se bude skutečně jednat o skrytou vadu, která existovala v době prodeje, pak můžete požadovat slevu z kupní ceny, která by měla odpovídat nákladům na opravu, případně požadovat přímo samotnou opravu. Pokud by se jednalo o závažnou vadu, pak by přicházelo v úvahu také odstoupení od smlouvy.
Pokud prodávající Vaše nároky odmítnou, bude nutné podat žalobu k soudu. V tomto případě doporučuji vyhledat pomoc advokáta. Seznam advokátů naleznete zde:
www.advokatikomora.cz


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Sleva z kupní ceny pro skrytou vadu bytu, domu, nemovitosti - dřevotoči, červotoči v konstrukci schodů
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.