Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Cca před rokem a čtvrt jsem se domluvil s jistým podnikatelem, že bude fungovat coby investor v našem společném projektu. On zajistí projekt po finanční stránce, já zajistím vše ostatní.
Hned na začátku jsem udělal zásadní chybu, že jsem v dobré víře a s důvěrou přijímal jeho investice zasílané na účet s poznámkou „Půjčka“. Když jsem ho žádal, aby to takto neoznačoval, on mi to vysvětlil tím, že investuje do mnoha firem, a že takto si jen „názvem“ oddělí platby od ostatních. Já jsem v té době jeho osobu považoval za velmi seriózní a rovnou, neměl jsem důvod pochybovat o jeho pravdomluvnosti. Navíc jsem byl z důvodů termínů plateb pod nátlakem takto finance přijmout a poslat je dál.
Investor ze své pozice vystupoval na jednáních, schvaloval nebo přímo rozhodoval o najímaných dodavatelských firmách, které jsem ale já najímal svým jménem s jeho příslibem úhrady faktur, dokonce mi pro ně poskytl své fakturační údaje, aby vše šlo rychleji.
Nicméně před krátkou dobou přestal faktury hradit, přestal poskytovat investice, bez jakéhokoli zdůvodnění nebo vůbec bez toho, že by mě o tom informoval. Na moje jméno zůstaly dluhy, které on zavinil tím, že mě pověřil najmutím dotyčné firmy s příslibem úhrady faktury a poté je neplatil. U některých firem, jak se později ukázalo, už zřejmě dopředu věděl, že je nezaplatí, přesto mi jejich nasmlouvání nařídil.
Ve chvíli, kdy dluh u různých firem dosáhl částky cca 75tis., jsem mu oznámil, po několika upozorněních, že takto si své podnikání nepředstavuji, že jsem šel do projektu s tím, že chci pracovat a podnikat poctivě. Oznámil jsem mu dále, že svým jednáním a nedodržováním našich úmluv a závazků poškozuje mé dobré jméno, že některé jeho kroky považuji vůči mně za podvodné a z těchto důvodů celý projekt zastavuji.
Vzhledem k tomu, že jsem byl takto nucen projekt stopnout, abych nenavyšoval jeho náklady a možné dluhy, cítím se sám poškozen, protože více než roční úsilí a velmi vyčerpávající pracovní nasazení přišlo vniveč. On samozřejmě přišel o svou investici.
Nicméně nyní vyhrožuje, že se investičních prostředků bude domáhat žalobou, kdy tvrdí, že celá investice byla půjčka a žádá po mně navrácení všech vynaložených prostředků. Přitom jsme o půjčce nikdy nemluvili, nikdy jsem o ni nežádal a jeho investice jsem nenavyšoval, naopak on mě s ujištěním, že „to zainvestuje“ povzbuzoval a nutil do dalších dílčích projektů, které investice
navyšovaly.
Navíc už na začátku jsme byli domluveni, že z případných výnosů dostane dvě třetiny, aby se dostal „do plusu“. Takže znevýhodněn jsem byl od začátku.
Můj dotaz zní: mohu se proti tomu nějak bránit, když jsem od něj vědomě nikdy žádnou půjčku nevzal, ani jsme se na ní nedomlouvali? Mám nějakou šanci prokázat soudu, že jeho pozice byla klasickou pozicí investora ve smyslu této funkce v projektu?
Případně: Mohu se já naopak bránit podáním žaloby za poškození dobrého jména nebo zavinění úpadku?
Děkuji, Jan

ODPOVĚĎ:
Pokud nemáte mezi sebou uzavřenou smlouvu o půjčce, kde by jasně byl vyznačený termín vrácení peněz, tak se o půjčku jednat nebude. A investované peníze nebude možné vrátit. Zavázal-li se Váš partner k poskytnutí určitých finančních prostředků a tu částku neposkytl, můžete ho žalovat z porušení smluvních podmínek a požadovat náhradu škody. Záleží čistě na smluvním podkladu, který mezi sebou máte – podotýkám, pokud máte smlouvu uzavřenou ústně tak budou obě strany podstatně znevýhodněné při prokazování svých nároků vůči straně druhé. Dluhy, které jsou ovšem na Vaše jméno se Vám pravděpodobně nepodaří prokázat jako dluhy Vašeho partnera a budete je muset splatit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.