Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Řeším koupi 1/6 domu a celého pozemku pod ním. Vlastnictví je rozděleno následně:
1/6 Firma 1
1/6 Fyzická osoba v exekuci
4/6 Firma 2

Celý pozemek vlastní Firma1. Já jako fyzická osoba jsem se domluvil s Firma1 na odkoupení 1/6 domu a pozemku, ale vzhledem k tomu, že ostatní vlastníci domu mají předkupní právo, tak je pravděpodobné, že by to za danou cenu odkoupili oni. Tak jsme se s Firma 1 domluvili, že namísto prodeje nemovitosti odkoupím celou firmu. Tím pádem nepůjde o převod nemovitosti a nevztahuje se na to předkupní právo. Výhledově bych však chtěl oslovit ostatní vlastníky na odkoupení jejich podílu. Jakým způsobem tam pak platí předkupní právo? Mohu se domluvit s FO na odkoupení 1/6 (jako nový vlastník Firma 1), nebo to může Firma 2 nějakým způsobem zablokovat?

 

ODPOVĚĎ:
Pokud nemají spoluvlastníci v tomto případě mezi sebou sjednánu konkrétní smlouvu o zřízení předkupního práva, tak předkupní právo spoluvlastníků už bylo ze zákona před dvěma lety definitivně vyjmuto a spoluvlastníci již předkupní právo ze zákona nemají. Tedy žádný ze spoluvlastníků nemůže prodej blokovat, ani se k němu negativně vyjadřovat. Pokud je ale některý ze spoluvlastníků v exekuci, budete muset jednat s exekutorem, který už určitě vydal exekuční příkaz k prodeji nemovitosti a pak byste podíl musel dražit formou dražby nařízené exekutorem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.