Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupili jsme stavební parcelu, kterou prodávala obec. Je na ní dané věcné břemeno předkupního práva obce sjednaného na pět let za tu samou částku, za kterou jsme ji my koupili. Má otázka zní, pokud obec odmítne odkoupit a my prodáme pozemek zájemci za námi stanovenou vyšší cenu, má nově kupující povinnost v případě prodeje nabídnout pozemek obci za cenu, za kterou jsme ho koupili my a nebo za cenu, za kterou ho koupil od nás?

V kupní smlouvě mezi námi a obcí se píše toto.
8.3. V případě zamýšleného úplatného nebo bezúplatného převodu předmětu převodu je povinností strany kupující nejdříve písemně nabídnout předmět převodu ke koupi straně prodávající a to za kupní cenu uvedenou v článku 3.1. smlouvy (cena za kterou jsme ho koupili my).
8.4. Strana prodávající není povinna uhradit straně kupující náklady, které strana kupující na předmět vynaložila ani jakékoli jiné zhodnocení předmětu převodu. Je povinna uhradit pouze částku uvedenou v článku 8.3.
Tato kupní smlouva je také uvedena jako listina k předkupnímu právu na katastru. O tom za kolik je povinný náš nástupce nabídnout pozemek obci se ve smlouvě nic explicitně nepíše.   Tj. když jsme ho koupili řekněme za 1.000.000 Kč je jasné, že my od obce dostaneme pouze tuto částku, pokud by ho chtěla zpátky. Pokud, ale řekne ne a my se ho rozhodneme prodat za 1.500.000 Kč s čím musí nový kupující počítat? S tím, že když ho bude chtít prodat a obec ho bude chtít odkoupit, že dostane maximálně 1.000.000 nebo 1.500.000? Děkuji za radu.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě by bylo třeba vidět smlouvu o zřízení onoho předkupního práva, z níž bude vše vyplývat, a která bude k dispozici na katastru nemovitostí, nicméně předpokládám, že toto předkupní právo se vztahuje k pozemku a pak by zavazovalo všechny další vlastníky, tedy i kupce, který pozemek kupuje od Vás.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.