Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás s prosbou o informaci. Mám uzavřenou smlouvu s realitní kanceláří o prodeji mé nemovitosti, která je lehce před koncem platnosti. Vzhledem k tomu, že se již změnily okolnosti, které nás vedly k prodeji nemovitosti (od srpna 2019), není v našem zájmu nemovitost prodat, respektive, pokud by k tomuto mělo dojít, potřebujeme čas k nalezení nemovitosti jiné.

Na poslední chvíli se teď objevil zájemce, který nemovitost ještě neviděl, ale chce případně podepsat rezervační smlouvu hned při prohlídce nemovitosti. Mám jako prodávající právo, požadovat dohodu o vystěhování z nemovitosti, tzn. termín vystěhování oddálit, či nemohu tímto požadavkem případného kupujícího limitovat? Toto se v případě neuzavření kupní smlouvy (z důvodu mého požadavku na oddálení termínu vystěhování) považuje za bránění uzavření kupní smlouvy ze strany prodávajícího, tzn. pokuta realitní kanceláři? Předem velice děkuji za odpověď. Viola.

 

ODPOVĚĎ:
Vaše práva vyplývají z uzavřené smlouvy s realitní kanceláří. Doporučuji tedy důkladně tuto smlouvu prostudovat, zda hovoří o termínu vystěhování se z nemovitosti či nikoliv (obdobně také platí toto u pokuty za neuzavření smlouvy – zde je důležitý text smlouvy, za jakých podmínek Vám vzniká povinnost pokutu zaplatit). Obecně ovšem ve smlouvách s realitními kancelářemi toto nebývá, pokud to tedy ve smlouvě nenaleznete, můžete požadovat po kupujícím, aby k vystěhování a předání nemovitosti došlo později.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.