Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o info, jestli můžu požadovat vrácení části ceny sportovního kurzu. Syn (8 let) tento týden absolvuje týdenní fotbalový kurz. Již druhý den se ale zranil. Ke zranění došlo bez cizího zavinění. Běžel si pro míč mimo hřiště a narazil hlavou do zábradlí. Výsledkem jsou 4 stehy a konec kurzu. Zábradlí obepíná celé hřiště, jsou v něm výplně z pletiva. Nicméně v některých polích pletivo zcela chybí a vyvozuje dojem, že je zábradlí průchozí - chybí výstražná barva, celé zábradlí je natřené tmavě zelenou barvou.

Navíc vrchní část zábradlí není kulatá, ale tvořena hranatým jeklem, díky čemuž došlo k tržné ráně. Vrchní část tohoto zábradlí je u syna ve výšce vlasové části hlavy. Takže při běhu pro balón tuto vrchní část přehlédl a narazil. Dle fotbalových regulí je zábradlí zřejmě v dostatečné vzdálenosti od hrací plochy, ale vzhledem k většímu počtu malých fotbalistů, kteří se pohybují po celém areálu sportoviště, by takto nebezpečné části areálu měly být označeny.
Navíc má pořadatel kurzu v dokumentaci, že nenese zodpovědnost za újmu na zdraví účastníků kurzu. Což absolutně nechápu. Je tedy možné zříci se zdpovědnosti jen tím, že to napíše do podmínek?
Mohu požadovat aspoň vrácení části ceny za kurz? Syn absolvoval necelé 2 dny z šestidenního kurzu.
Předem děkuji za odpověď. Marek

 

ODPOVĚĎ:

Nedostatečné zabudování bezpečnostních prvků jde k tíži vlastníka hřiště, ten je totiž povinen zajistit, aby hřiště splňovalo bezpečnostní podmínky.
K oznámení někoho, že svoji povinnost k náhradě újmy vůči někomu jinému omezuje či vylučuje, nemá z právního hlediska žádný účinek.
Omezit nebo vyloučit odpovědnost za škodu jednostranným prohlášením totiž občanský zákoník.
Vrácení ceny za kurz, či její části, pak záleží na obsahu uzavřené smlouvy (kterou jste kurz objednávala).

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Opovědnost vedoucího sportovního kurzu za zranění dítěte - je možné se vyvinit v písemných podmínkách týkajících se kurzu?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.