Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Podepsala jsem smlouvu s vymahačskou firmou na 1 rok, kde je mnoho sankcí pro klienta a žádné povinnosti pro vymahačskou firmu. Rovněž firma nekoná, po měsíci dlužníka ani nekontaktovala. Chtěla jsem tedy smlouvu ukončit, nicméně vymahačská firma se odkazuje na smluvní pokutu ve výši smluvené provize.

Cituji: "Příkazník (vymahačská firma) se touto smlouvou zavazuje jménem příkazce vymoci pohledávku a příkazce (klient) se zavazuje uhradit za to příkazníkovi provizi ve výši 20% z vymožené částky." Při ústním jednání před podpisem smlouvy mi bylo řečeno, že se bude jednat o 20% ze skutečně vymožené částky, nikoliv částky vymáhané a nic se nebude platit předem. Smlouva je uzavřena dle § 2430-2444 Zákona č. 89/2012 Sb. Občanský zákoník. Cituji dle § 2443 "Příkazce může příkaz odvolat podle libosti, nahradí však příkazníkovi náklady, které do té doby měl, a škodu, pokud ji utrpěl, jakož i část odměny přiměřenou vynaložené námaze příkazníka". = Tzn. Odpovídá tomu částka cca 40 tis. Kč (=10% vymaháné částky, nejprve chtěli 20% a následně snížili na 10%). Je jejich požadavek dle specifikace provize a OZ oprávněný? Doplňuji: Firma disponuje online službou - náhled pro klienty o jejich činnosti, kde je pouze uveden dlužník a žádná další činnost a rovněž mi telefonicky bylo sděleno, že klienta ještě nenavštívili...Pokud smlouvu nevypovím a firma nic nevymůže, mohou ode mne požadovat nějakou částku - např. odměnu ve výši nákladů, ačkoliv ve smlouvě je uvedena jen "provize ve výši 20% z vymožené částky"? Děkuji, Běla

ODPOVĚĎ:
Z Vámi citovaného ustanovení "Příkazník se touto smlouvou zavazuje jménem příkazce vymoci pohledávku a příkazce (klient) se zavazuje uhradit za to příkazníkovi provizi ve výši 20% z vymožené částky. " vyplývá, že nárok na provizi je podmíněn vymoženou částkou.

Pokud jde o smluvní pokutu, pak pokud smlouvu ukončíte (výpovědí, odstoupením) v souladu se samotnou smlouvou či zákonem, pak smluvní pokuta nemůže být vůbec požadována, neboť smluvní pokutou nemůže být sankcionován oprávněný výkon práva (v tomto případě práva vypovědět smlouvu).

Požadavek na odměnu ve výši 40.00,- Kč za 1 měsíc, kdy nebyla žádná částka vymožena a v zásadě nebyla vykonána žádná činnost, považuji za nepřiměřený. Vzhledem k tomu, že nebyla vykonána žádná činnost, není ani část odměny přiměřená, tím spíše ne, že by měla představovat 50% odměny, pokud by došlo k úplnému vymožení. Je však třeba uvést, že v případě sporu by oprávněnost nároku společnosti posuzoval pouze soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.