Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak vymoci pohledávku 4.000.000 Kč za investiční produkt u české investiční společnosti, která založila dceřinnou společnost se sídlem na Novém Zélandu a s touto pobočkou máme smlouvu. Smlouvu jsme řádně vypověděli, vypořádání se nekoná, stále nás ujišťují, že nám to určitě zaplatí. Splátkový kalendář pohledávky nedodržují.

Jedná se mi o to, že díky velké částce jsou při žalobě velké soudní poplatky, takže asi formou trestního oznámení na bezdůvodné obohacení? Zpronevěru? Podvod? Jaký je následný průběh a kolik komu platíme? Majitel má některé účty již policejně obstavené, je šance se z nich dočkat plnění? Děkuji, Eva

ODPOVĚĎ:
Můžete podat trestní oznámení, aby Policie prošetřila, zda nedošlo ke spáchání některého trestného činu (např. zpronevěra, podvod), nicméně trestní řízení neslouží primárně k vymožení pohledávky. Ačkoliv je možné, aby soud v odsuzujícím rozsudku stanovil, že společnost je povinna Vám nahradit způsobenou škodu, nemusí tak k tomu dojít vždy – někdy soud z důvodu rozsáhlého dokazování odkáže poškozeného na civilní soud – tzn. i museli byste se domáhat vrácení částky před civilním soudem. Nicméně i tak můžete nechat policii prošetřit, zda nedošlo ke spáchání trestného činu.

K vymožení částky jako první krok zašlete společnosti tzv. předžalobní upomínku (vzor zde: http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/ke-stazeni/obcanske-pravo-vzory/predzalobni-upominka-vyzva-k-uhrazeni-dluhu-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014). Je možné, že společnost zareaguje již na tuto upomínku a peníze Vám vrátí.
V opačném případě se budete muset domáhat vrácení částky před soudem. Zde doporučuji prostudovat smlouvu, zda je v ní uvedeno, před kterým soudem, popř. rozhodcem, mají být případné spory řešeny – lze očekávat, že společnost tuto otázku upravila ve smlouvě samostatně.
Bez znalosti konkrétních okolností celého případu nelze jednoznačně zodpovědět všechny Vaše dotazy. Zda se podaří z obstavených účtů získat peníze záleží na mnoha faktorech – např. i na tom, zda se na daném účtu vůbec nějaké peníze nacházejí. V této věci se také můžete obrátit na advokáta, který Vás může na základě předložení všech podkladů zastupovat ve věci a hájit Vaše práva.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vymáhání dluhu u investiční společnosti - postup, návod (společnost nedodržuje splátkový kalendář)
  • Vymáhání pohledávky investiční společnosti - jak snížit náklady na soud a soudní poplatky?
  • Je vymáhání dluhu v trestním řízení levnější (soudní poplatky) než v občansko-správním sporu?
  • Vymáhání pohledávky v trestním řízení u soudu - soudní poplatky
  • Vyšetřování investiční společnosti policií pro podezření TČ podvod, zpronevěra
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.