Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Rádi bychom se zeptali, zda jsou nějaká pravidla pro napadení fakturované částky. Dodavatele jsme vyzvali k fakturaci práce, bohužel oboustrannou chybou nebyla předem stanovená částka za provedení práce. S výší fakturace nyní nesouhlasíme, proto jsme fakturu u dodavatele obratem napadli. Dodavatel stále trvá na proplacení ve fakturované výši. Jaký je v současné chvíli správný postup? Podotýkám, že objednávka ani smlouva s uvedením částky nebyla předem žádným způsobem (ústně ani písemně) uzavřena. Děkuji, Petr


ODPOVĚĎ:
Předpokládám, že se jedná z obou stran o výkon podnikatelské činnosti – tedy u dodavatele i objednatele. Současně vyvozuji, že šlo o smlouvu o dílo (ta nemusí být písemná). Pokud jste se na ceně nedohodli předem (což nečiní smlouvu neplatnou) je objednatel povinen zaplatit cenu, která se obvykle platí za srovnatelné dílo v době uzavření smlouvy za obdobných obchodních podmínek. Určitě tedy zaplaťte cenu, kterou považujete za přiměřenou, aby nedocházelo k případnému nárůstu úroků. Poté, pokud bude chtít dodavatel vymoci vyšší částku, než jste zaplatili, bude se muset obrátit na soud. Ten pak bude cenu určovat na základě znaleckých posudků a současně porovná obdobnou práci u jiných, obdobných firem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.