Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Během dubna až května 2010 jsem vypracovala překlad pro překladatelskou agenturu. Mám e-mailem potvrzené jeho přijetí (včetně poděkování), rozsah a cenu za normostránku. Faktury jsem poslala v květnu a jedná se o celkovou částku 11.000 Kč. Vyplnila jsem ji řádně a určila dobu splatnosti 14 dnů. Faktury však nebyly proplaceny ani po čtrnácti dnech od doručení (předpokládám že pošta jde 3 dny), volala jsem jednatelce, která překlad zadávala, a ta mi sdělila, že platba bude asi týden opožděna. Teď mi však poslala email, že jim zákazník nezaplatil a tudíž nemohou zaplatit ani oni mě. Smlouvu nemám, ale pracuji na živnostenský list a mám na e-mailu zadání i potvrzení přijetí překladu. Zajímalo by mne, zda mohu pčtovat penále a jakým způsobem a podle jakých zákonů mohu proplacení faktury vymáhat. Děkuji, Dita.


ODPOVĚĎ:
Vy jste uzavírala smlouvu (byť ústně) s překladatelskou agenturou, takže je zcela irelevantní, zda tato agentura dostala zaplaceno či nikoli. Uzavřením smlouvy došlo pomocí emailové komunikace, což není na škodu. Tyto emaily si pečlivě uschovejte, budou sloužit jako důkaz při vymáhání těchto peněz. Vzhledem k tomu, že podnikáte, bude se celá záležitost posuzovat podle obchodního zákoníku. Abyste vymohla tuto částku, podejte žalobu k soudu. Vzory jsou dostupné na internetu, nebo si k tomu zvolte právního zástupce. Máte současně nárok na úroky z prodlení, které jsou stanoveny prováděcím právním předpisem (výše úroků z prodlení odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o sedm procentních bodů).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.