Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla jsem se zeptat jak postupovat podepsala jsem smlouvu o obchodním zastoupení, kde při odstoupení před koncem roční lhůty z mé strany je pokuta 50.000 Kč, od podpisu smlouvy se jednání protistrany výrazně změnilo, jsem nucená jezdit 300-400 km denně, navíc jsem posílaná na prodejny, kde zboží dlouhodobě od této firmy neodebírají od chvíle co jsem se ozvala, že tímto způsobem nejde spolupracovat mě nutí, abych odstoupila od smlouvy. Nemůžu ani vykonávat jinou činnost jsem vázaná firemními stanovami a v době od 7:00-17:00 hod. nesmím vykonávat jinou obchodní činnost. Celkově je smlouva psaná jako pracovně právní, ovšem pracuji na vlastní živnostenský list. Jsem bezradná smlouvu jsem podepsala poté co jsem 3 měsíce byla bez práce a marně sháněla zaměstnání, teď mi hrozí pokuta a k tomu mi neproplatili fakturu za březen. Lucie


ODPOVĚĎ:
Smlouva o obchodním zastoupení může být sjednána na dobu určitou, a končí uplynutím doby, nebo na dobu neurčitou a může být ukončena kteroukoliv ze stran výpovědí.
Délka výpovědní lhůty je jeden měsíc pro první rok, dva měsíce pro druhý rok, tři měsíce pro třetí
a další roky trvání smluvního závazku.
Strany nemohou dohodnout kratší výpovědní lhůtu. Jestliže smluvní strany dohodnou delší výpovědní lhůty, než jaké stanoví zákon, nesmí být lhůta, kterou je vázán zastoupený, kratší než lhůta, kterou musí dodržet obchodní zástupce. Nedohodly-li strany něco jiného, musí výpovědní lhůta skončit ke konci kalendářního měsíce.

Vždy záleží na znění vaší smlouvy, jak můžete smlouvu ukončit. U této smlouvy se jedná o obchodněprávní vztah, což znamená, že se řídí zásadou profesionality u obou stran. Nemůžete se dožadovat ochrany, jako u smluv občanskoprávních nebo pracovněprávních. V tomto případě platí víc než kde jinde, že smlouvy se mají dodržovat. Na závěr dodám, že obchodní zástupce pracuje jako nezávislý podnikatel, takže je na Vás, jak si práci zorganizujete.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.