Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V dědickém řízení po mém zemřelém manželovi, nám byli od notáře určeni odhadci nemovitosti a pozemků. Odhad nemovitosti, kterou měl manžel zakoupenou k podnikání, je poměrně vysoký vzhledem ke stavu dané nemovitosti (2 místnosti a stodola ve velmi špatném stavu, včetně krovu a střešní krytiny, nemovitost je situována pod úrovní veřejné komunikace). K vyřešení pohledávky a zástavního práva, které se váží k manželovu podnikání, potřebuji tuto nemovitost prodat. Zájemce ale po shlédnutí a konzultaci s odborníkem sdělil, že je ochoten zaplatit zhruba polovinu odhadní ceny (musí vyměnit krov a střešní krytinu). Zajímá mne z jaké částky budu platit daň z prodeje, jestli z odhadní či z částky uvedené na kupní smlouvě. Děkuji, Lucie


ODPOVĚĎ:
Sazba daně z převodu nemovitosti je 5 %. Ta se uplatňuje buď na prodejní cenu nemovitosti nebo na cenu, která byla zjištěna znaleckým posudkem.
Daň se platí (překvapivě) z té částky, která je vyšší. To proto, aby si lidé mezi sebou neprodávali domy za 15 tisíc Kč a faktickou cenu si nepropláceli pod rukou.

Dále je třeba myslet na daň z příjmu. Příjem z prodeje nemovitosti je osvobozen od daně z příjmu ve dvou případech:
a) pokud byl prodávající majitelem nemovitosti alespoň po dobu dvou let a měl v ní bydliště (nesměl ovšem nemovitost používat k výdělečné činnosti, pronajímat ji apod.)
b) pokud byl prodávající majitelem nemovitosti po dobu alespoň pěti let
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.