Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Podnikám a právě vyplňuji daňové přiznání. Chci uplatnit výdaje na dopravu paušálem. Auto používám i k soukromým účelům. Podnikání mám spíše jako vedlejší činnost. Jinak jsem zaměstnán na hlavní úvazek. Dotaz: Když uplatním paušál na dopravu 4.000 Kč/měsíc za celý rok, t. j. 48.000 Kč, musím pak např. při kontrole z FÚ dokazovat, kolik měsíců v roce jsem opravdu projezdil, respektive kolik jsem utratil za PHM a parkovné, nebo se to nepřezkoumává? Děkuji.

ODPOVĚĎ:

Kolik jste skutečně utratil za PHM dokazovat v případě použití paušálu na dopravu nemusíte, protože smyslem tohoto paušálního výdaje je skutečnost, že nemusíte evidovat skutečné výdaje na PHM, schovávat si účtenky a podobně. U paušálního výdaje na dopravu platí Vaše prohlášení, že jste automobil využíval k podnikání, pokud Vám neni prokázán opak, takže u paušálního výdaje na dopravu by finanční úřad musel mít proti Vám nějaké důkazy, např. že auto stálo celý měsíc zaparkované a ani jeden den jste jej nepoužil. Smysl paušálního výdaje na dopravu je právě v tom, aby se nemuselo dokazovat, kdy a jak často jste automobil využíval a v jaké míře byl použit k osobním nebo k podnikatelským účelům (k tomu slouží právě krácený paušální výdaj na dopravu silničním motorovým vozidlem).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.