Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Syn si vzal půjčku od Proficreditu 60.000 Kč. Nemohl splácet 3 měsíce z vážných osobních důvodů - tuto společnost jsem informovala a prosila o posečkání splátky. Mezitím byl úvěr zesplatněn. Syn zaplatil cca 94.000 Kč a nyní má stále dluh 142.000 Kč, který se každým dnem navyšuje. Domluva není možná.

Hradíme splátky dle dohody, ale dlužná částka je stále vyšší. Syn je OSVČ, sepsali s ním podnikatelskou půjčku, i když peníze nebyly určeny pro podnikání. Jak jsem zjistila, společnost ProfiCredit tak postupuje záměrně, protože podnikatelské úvěry jsou nevýhodě - finanční arbitr atd. Nicméně jsem zjistila, že 16.4.2021 byl schválen zákon, kdy vysoké úroky i u podnikatelského úvěru mají být zastropovány.   Syn podepsal smlouvu 20.1.2021. Prosím o jakkoukoliv radu, děkuji Matylda.

 

ODPOVĚĎ:
V mnoha sporech s Proficreditem, které končí u soudu, se ukazuje, že Proficredit řádně neprověřoval úvěruschopnost a soudy tak často nepřiznávají příslušenství, tedy úroky. Úrok může soud také snížit vzhledem k jeho nemravné výši. Vy uvádíte, že úvěr byl poskytnut jako podnikatelský, i když na podnikání nebyl. Dokud se věc neocitne u soudu, nikdo nemůže úroky jen tak zrušit, proto je na zvážení, zda nenechat věc posoudit soudem nebo se obrátit se stížností na Českou národní banku jako na kontrolní orgán nad finančními institucemi, aby posoudil situaci s příslušenstvím.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.