Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželem jsme se rozvedli, mladší syn byl svěřen do péče mně, starší manželovi. Žili jsme i v době po rozvodu ve společné domácnosti. Otec se z domácnosti odstěhoval v květnu 2022. V témže měsíci starší syn dosáhl zletilosti a nadále zůstal bydlet v domácnosti se mnou a mladším synem.

Otec uvádí staršího syna ve svém daňovém přiznání za rok 2022 a chce na něj uplatnit slevu na dani (dokonce s výhodnější slevou jako druhé dítě v domácnosti) po celý rok, tedy i v období červen-prosinec, kdy se synem nežil a pouze mi přispíval 3.000 Kč na stravné/měsíc. Mám právo v období červen-prosinec uplatnit slevu na dani na oba syny? Jak mám vyplnit daňové přiznání já, pokud mi nechce poslat potvrzení od zaměstnavatele? Děkuji. Vivian.

 

ODPOVĚĎ:
Pro nárok na daňové zvýhodnění na dítě (sleva na dani na dítě a daňový bonus, dále jen "sleva na dítě") je potřeba splnit zároveň dvě podmínky, musí jít o vyživované dítě (vlastní dítě nebo dítě svěřené do péče) a zároveň musí dítě s poplatníkem, který uplatňuje slevu na dítě, žít s dítětem ve společně hospodařící domácnosti. Do doby, kdy jste žili pohromadě, tak jste na slevu na dani na dítě měli nárok oba. Ovšem, když starší syn dosáhl zletilosti (už tedy není nikomu svěřen do péče, je plně svéprávný) a žije v domácnosti s Vámi, nikoliv s otcem, který se odstěhoval, tak otec nemá na slevu na dani na dítě vůbec nárok, za červen až prosinec by otec slevu na dani na dítě čerpal neoprávněně. Defakto ani nepotřebujete potvrzení zaměstnavatele otce, že si neuplatňuje slevu na dani na děti, protože ze zákona ani už nemůže a bylo jeho povinností sdělit zaměstnavateli, že už nesplňuje nárok na její uplatnění. Když jste mladšího syna uplatňovala Vy, tak nadále budete uplatňovat slevu na mladšího syna jako na první dítě a za červen až prosinec i na staršího syna jako na druhé dítě (právo na slevu na dani na oba syny za červen až prosinec 2022 máte právo uplatnit pouze Vy). K daňovému přiznání bych navrhoval přiložit Vaše čestné prohlášení, že otec dětí s Vámi vůbec nežije a obě děti sdílí společně hospodařící domácnost s Vámi (případně doložit i čstné prohlášení staršího syna), tudíž otec nemá ani zákonný nárok uplatňovat daňové zvýhodnění na dítě, takže samotné potvrzení otcova zaměstnavatele ani nedává smysl. Potvrzení zaměstnavatele druhého z rodičů dává slouží k tomu, když ve společně hospodařící domácnosti vyživují děti oba rodiče, což se Vás za červen až prosinec netýká.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.