Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem OSVČ (český občan), neplátce DPH. Provozuji ubytovací služby (krátkodobé ubytování) - žádný Booking, Airbnb nic takového nemám. atd. Provozuji zde v ČR. Host platí rovnou mě. Chodí ke mně čeští občani, někdy se ale ohlásí cizinec, a cizinec platí rovnou mně. Pokud mi platí cizinec zda zůstanu i nadále jako neplátce DPH? Děkuji za odpověď Břetislav.

ODPOVĚĎ:
Pokud budete poskytovat ubytovací služby cizincům z jiných členských států EU, tak cizincům ze třetích zemí (země mimo EU např. USA, Velká Británie, Čína, atd.), nebudete se muset z toho důvodu, že Vám platí cizinec, registrovat jako plátce DPH, ani jako identifikovaná osoba k DPH. Službu zde poskytujete Vy, místo plnění je vždy v ČR, kde se nachází nemovitost, ve které je ubytovací služba poskytována, takže i v případě, že Vaším klientem bude podnikatelský subjekt - firma z jiného členského státu EU, tak protože jde o ubytovací službu, bude místo plnění vždy v ČR (kdybyste poskytoval jinou službu, např. webhosting, firmě z jiného státu EU, tak byste se musel stát identifikovanou osobou k DPH, protože místem plnění by byl tento jiný stát). Z těchto důvodů, pokud nepřekročíte obrat pro povinnost registrovat se jako plátce DPH, když Vám za ubytování zaplatí cizinec zůstanete i nadále neplátcem DPH a nebudete mít ani povinnost registrovat se jako osoba identifikovaná k DPH.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.