Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz týkající se daní z příjmu. Vlastním podíl v zemědělském družstvu (podíl mi byl darován matkou), zažádal jsem o vypořádání podílu (2012). Každý rok po dobu 10-ti let mi posílají částku 25000 kterou daním. Může tuto částku uplatnit jako příjem i manželka? Máme SJM a manželé jsme od roku 1997, oba zaměstnanci.

Popřípadě šlo by tuto částku manželce darovat (darovací smlouvou mezi manželi) a manželka by si tu částku zahrnula do příjmu a zdanila? Nebo je ještě jiná možnost? Děkuji, Ivan

 

ODPOVĚĎ:
V současném stavu nemůže být uvedený příjem zdaňovaný u Vaší manželky, podíl darovaný přímo Vám, takže nespadá do SJM, ani se nejedná o společný příjem v rámci samostatné výdělečné činnosti.

Pokud byste pouze částku roční platby 25.000 Kč manželce daroval, tak stejně vypořádání se bude zdaňovat u Vás a u manželky je tento příjem (darovaný od Vás) osvobozený od daně (postup, že byste tuto částku daroval a poté ji tak nemusel danit, není ze zákona možný). Aby mohl být příjem z vypořádání podílu zdaňován u Vaší manželky musel byste Váš podíl v družstvu darovat Vaší manželce, případně převést práva z vypořádání podílu v družstvu převést na Vaši manželku. U manželky bude tento samotný dar podílu, popřípadě převod práv osvobozen od daně. Následně bude jednotlivé roční platby z vypořádání podílu pobírat vaše manželka a jednotlivé roční platby budou zdaňovány v jejím daňovém přiznání.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Duplicitní zdanění příjmu z prodeje nemovitosti - kupní cena zasílaná prodávajícímu dávkově v periodách
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.