Počet stránek ve webu: 43.183

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj syn je MgA a je OSVČ. Vede pod někým kurzy a workshopy a mimo to občas prodá své dílo. Je jeho povinností vést elektonickou evidenci tržeb? Případně od kdy? Je jeho povinností mít zaregistrovaný účet u finančního úřadu? Případně od kdy? Má finanční úřad právo do účtu nahlížet? Děkuji za zodpovězení. Petra

ODPOVĚĎ:
Pokud syn přijímá platby v hotovosti, případně kartou, pak je povinen vést elektronickou evidenci tržeb. Pokud by přijímal pouze platby převodem na účet, pak elektronickou evidenci vést nemusí.
Neznám jeho přesný okruh jeho činnosti, nicméně dle Vašeho dotazu se domnívám, že bude spadat do 3. fáze, kdy je povinen vést EET od 1.3.2018.
Registraci účtů u Finančního úřadu podléhají pouze plátci DPH.
Finanční úřad si může vyžádat informace o účtu i stavu prostředků, a to bez ohledu na na to, zda je účet registrovaný. Dle ust. § 57 odst. 3 zákona č. 280/2009 Sb. , daňový řád, jsou banky, včetně zahraničních bank, spořitelní a úvěrní družstva a platební instituce povinny na vyžádání správce daně poskytnout čísla účtů, údaje o jejich majitelích, stavech peněžních prostředků na účtech a o jejich pohybu a údaje o úvěrech, vkladech a depozitech.
Bude-li finanční úřad tyto informace požadovat, pak není podstatné, o jaký účet se jedná, a může jít i osobní nepodnikatelský účet. Bude se jednat zejména o případy, kdy finanční úřad bude mít podezření na krácení daně a podobně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.