Počet stránek ve webu: 43.183

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přes letní sezónu pronajímáme naši nemovitost, ve které zbytek roku bydlíme. Bydlíme v žádané oblasti Jižní Moravy a tak jsme letos (2016) začali pronajímat celou naši nemovitost. Zálohy i platby nám chodí na účet a podle účetního budeme za rok 2016 tyto příjmy klasicky zdaňovat podle § 9. Nemáme na toto živnostenský list ŽL a podle finančního úřadu FÚ pokud neposkytujeme snídaně a další služby tak to bylo v pořádku.

Naši nemovitost nabízíme k pronájmu na portálu e-chalupy a podle správců nemusíme být v evidenci EET, pokud nemáme ŽL. Jenže dnes (17.12.2018) jsem se na diskuzním fóru tohoto portálu dočetla různé věci a úředníci na FÚ radí lidem různě. Podle někoho spadáme do EET a podle někoho ne. Účetní, který pracuje v manželově firmě nám řekl, že nám mají veškeré platby chodit na účet, toto pak doložíme na FÚ a podle příjmu se to zdaní 15%. Já jsem žena v domácnosti a pouze pracuje manžel. Prosím, je bráno za službu pokud zákazníci zaplatí za spotřebování energií v nemovitosti? Předem děkuji za Vaši odpověď Irena

ODPOVĚĎ:
EET nepodléhají příjmy z pronájmu dle § 9 zákona o daních z příjmů. Z důvodu jistoty proto doporučuji s nájemníky rovněž vždy podepsat písemnou nájemní smlouvu. Doporučuji mít připravenou jednoduchou formulářovou smlouvu pro doplnění osobních údajů nájemců a doby nájmu. Platby za spotřebované energie jsou platby spojené s nájmem, proto by ani tyto neměly podléhat EET, a to i s ohledem na to, že pronájem není Vaší podnikatelskou činností.
EET dále nepodléhají ani platby zasílané na účet bankovním převodem. Pokud by Vaše tržby obecně EET podléhaly, nebyla byste však z tohoto důvodu povinna tržby evidovat.
Pro Vaší jistotu však doporučuji kontaktovat příslušný finanční úřad o posouzení Vaší situace s dotazem, zda EET podléháte, či nikoli. Dle ust. § 32 zákona o EET můžete požádat fin. úřad o rozhodnutí o závazném posouzení o určení evidované tržby. Správní poplatek za toto rozhodnutí činí 1.000,- Kč, nicméně budete mít jistotu, že by Vás neměla finanční správa jakkoli postihovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.