Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zhruba 3 roky měl přítel jako OSVČ vedlejší pracovní činnost. Jinak byl zaměstnancem. Pouze rok byl OSVČ na hlavní pracovní poměr. Podnikání bylo ztrátové, do obchodu jsme po celou dobu investovali vlastní finanční prostředky. Zaměstnance neměl, pomáhala mu matka, která je ve starobním důchodu. Obchod byl dvakrát vykraden a když vyhořel, už jsme ho neotevřeli.

Na jaře 2012 finanční úřad udělal daňovou kontrolu a příteli oznámil, že stát "obral" (daňový únik, krácení daní) zhruba o 500.000 Kč na daních, dokonce straší nepodmíněným trestem odnětí svobody (vězením). Vůbec nechápu kde tu částku vzali, nikdy jsme tuto částku ani nevydělali. Obchod byl vzhledem k zaměstnání přítele otevřen pár hodin v týdnu. Daňovou evidenci jsme si vzhledem k nedostatku finančních prostředků vedli sami, měli jsme program, se kterým mě naučila pracovat paní, která se účetnictvím živí. Nepopírám, že jsme v daňové evidenci mohli udělat pár chyb, nejsme účetní, samozřejmě neúmyslně a zato jsme připraveni nést odpovědnost a následky. Ale únik daní v takové výši? Máme nějakou šanci se proti rozhodnutí finančního úřadu FÚ bránit? Je možné žádat přešetření jiným finančním úřadem? Děkuji, Veronika

ODPOVĚĎ:
Proti závěru kontroly FU je možné podat odvolání, nicméně z údajů, které uvádíte nelze určit, z čeho finanční úřad došel k závěru o krácení daní a zda kontrola proběhla standardním způsobem, nebo jestli k doměření došlo tzv. "podle pomůcek". Doporučovala bych si najmout poradce, kterému dáte plnou moc pro jednání s finančním úřadem, předložíte mu zápis z kontroly a na základě toho může určit další postup.
Zákon, který upravuje správu daní a postup finančního úřadu při kontrolách je tzv. Daňový řád č. 280/2009 Sb. (http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2009-280). Přešetření jiným finančním úřadem se neprovádí, ale v rámci odvolání je věc postoupena nadřízeným orgánům příslušného správce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.