Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Náš dědeček je spolumajitelem domu (se dvěma sourozenci). Pronajímá 1 byt svým jménem. Nájem ovšem přenechává v plné výši svému synovi, nájemné chodí přímo na synův účet. Děda účet nemá. Příjem z pronájmu také přiznává děda. Děda by nyní chtěl, aby se bytem nemusel mnoho zatěžovat, ani podávat daňové přiznání, ale nechce své vlastnictví darovat, tedy převést dětem.

Je možné udělat mezi dědou a synem písemnou vzájemnou dohodu o přenechání nájemného ve prospěch syna, plná moc k příjmu nájemného apod. ve které bude uvedeno, že toto nájemné bude příjmem výhradně syna a bude ho prokazovat syn jako příjem z pronájmu u finančního úřadu FÚ? Děkuji, Karla

ODPOVĚĎ:
Ne, Vámi navrhovaný způsob není v souladu se zákonem a nelze ho použít. V úvahu připadá snad leda to, aby Vás dědeček zplnomocnil syna k podávání daňového přiznání, tj. vyplňovat daňové přiznání bude sice syn, ale jménem dědečka. Plná moc může být jak k podávání přiznání, tak případně i k zastupování na finančním úřadě apod.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.