Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Budu prodávat podíl na činžovním domě mému podílovému spoluvlastníkovi nemovitosti (cizí osoba - zařazen ve III. skupině) s tím, že mě a mému manželovi na byt, který v současné době užíváme, zřídí bezplatné věcné břemeno na dožití. Dočetla jsem se, že z tohoto věcného břemene musíme oba zaplatit darovací daň.

Nemáme však vůbec tušení, jak tato daň může být vysoká a zda tuto daň zaplatíme oba, nebo jen jeden, nebo v nějakém poměru (50% + 50%).
Jedná se o byt 75m2 a běžná cena nájmu (tržního) stejně velkého bytu se v této lokalitě pohybuje cca 5.000 Kč měsíčně. Prý je zapotřebí si nechat ocenit tento majetkový prospěch. Prosím o posouzení zda by bylo lepší si břemeno místo na dožití zřídit např. na 35 let (což v potažmo je dožití). Můžete mi prosím k této problematice napsat více a co je pro mě jako poplatníka darovací daně výhodnější. Moc Děkuji, Dorota

ODPOVĚĎ:
Problematika oceňování věcných břemen je vcelku přehledně popsána např. na těchto stránkách:
http://www.vecne-bremeno.cz/ocenovani-vecnych-bremen/
Každopádně hodnotu věcného břemene je třeba nechat ocenit znalcem. Myslím si, že zřízení věcného břemene je pro Vás optimální a finančně nejvýhodnější varianta.
Vzhledem k tomu, že pro ocenění se zohledňují výnosy max. za dobu pěti let, pak bych doporučovala věcné břemeno doživotní, protože další roky už hodnotu břemene nezvyšují, a tedy nezvyšují ani částku daně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.