Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Zaměstnavatel na mě neoprávněně uplatňoval slevu na dani (kterou na mě uplatňoval druhý zaměstnavatel). Chci ho zažalovat, aby mi vrátil dlužnou částku, protože se mnou nekomunikuje a nedá se s ním nijak domluvit. Minulý rok jsem měla 2 zaměstnání (reklamní agentura a sanitní doprava).

U sanitní dopravy mám podepsaný růžový papír "Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob". Jako hlavní pracovní poměr jsem měla práci v reklamce. Když jsem v březnu podávala přiznání k dani, zjistila jsem, že dlužím finančnímu úřadu 13.000 Kč, protože si šéf v reklamce na mě uplatňoval slevu na dani. Já jsem o tom nevěděla. Mohu ho zažalovat, aby mi vrátil dlužnou částku? Můžu mít ale já nějaký postih za to, že jsem brala k výplatě peníze na černo, jinak by mě propustil? Děkuji, Nina

ODPOVĚĎ:
Doporučuji zajít na finanční úřad a celou situaci jim vysvětlit a doptat se na možná řešení. Snad i oni mohou zahájit proti reklamní společnosti správní řízení ve věci.
Pokud dlužnou částku jste nucena doplatit Vy, jistě ji můžete formou žaloby na bezdůvodné obohacení po zaměstnavateli vymáhat. Problém je v tom, že za to, že jste dostávala část peněz bokem můžete být postihnuta i Vy. Tento způsob vyplácení mzdy není v souladu se zákonem. Finanční úřad Vám patrně udělí pokutu a bude žádat, abyste peníze, které jste dostala "bokem" dodatečně zdanila. Pokud jste byla k takovému jednání ze strany zaměstnavatele nucena, je možné se obrátit s podnětem na inspekci práce, která u zaměstnavatele může udělat šetření.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.