Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Získal jsem finanční příjem na "Dohodu o poskytnutí občanské výpomoci". Od jaké částky musím příjem zdanit (nahlásit) na finančním úřadě? Jsem v této oblasti úplny laik, žádám o vysvětlení. Děkuji, David

ODPOVĚĎ:
S největší pravděpodobností bude příjem z titulu občanské výpomoci zařazen do kategorie tzv. ostatních příjmů dle § 10 zákona o daních z příjmů (konkrétně by se mohlo jednat o „příjmy z příležitostných činností“ dle § 10/1 písm. a) zákona o daních z příjmů). Pro určitější odpověď by samozřejmě bylo nutné znát skutečný charakter Vámi vykonávané činnosti a odměny z ní plynoucí.
Dle § 10/3 písm. a) zákona o daních z příjmů jsou od daně osvobozeny příjmy z příležitostných činností, pokud jejich úhrn u poplatníka (tedy u Vás) nepřesáhne ve zdaňovacím období 20.000,- Kč (zdaňovacím obdobím je ve Vašem případě dle § 17a písm. a) zákona o daních z příjmů 1 kalendářní rok).
Pokud tedy z dohody o občanské výpomoci nezískáte za kalendářní rok více než 20.000,- Kč, nejste povinen tuto daň platit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.