Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Sbírám pivní suvenýry a v loňském roce 2023 jsem koupil sbírku pivních tácků cca za 200.000 Kč, kvůli tomu abych si rozšířil sbírku. Tácky, které jsem už měl, jsem postupně během celého roku rozprodával na Aukro. Zbytek ze sbírky + nějaké moje tácky, které jsem také vystavil jsem prodal cca za 240.000 Kč. Chtěl bych se tedy zeptat zda danit a jak? Pokud ano, tak do nákladů dát 60% a ze zbylých 40% platit 15% daň? Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Pokud jde o rozprodej sbírky, kdy jste tácky nenakupoval za účelem jejich prodeje, ale tvořil jste sbírku, tak příjem z prodeje takových tácků je osvobozen od daně z příjmů podle § 4 odst. 1 zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, protože jde o příjem z prodeje hmotné movité věci z vlastního majetku, který nebyl v posledních 5 letech součástí obchodního majetku, a takový příjem je osvobozen od daně z příjmů. Pokud jde o prodej tácků, které jste zakoupil jako celou sbírku kvůli doplnění vlastní sbírky a zbytek rozprodáváte, tak rozprodej těchto ostatních tácků je už podnikáním - volná živnost Maloobchod a velkoobchod, případně maloobchod s použitým zbožím a k příjmům z takové činnosti můžete uplatnit paušální výdaje ve výši 60 % z příjmů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.