Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím o informaci, zda mohu do smlouvy o zřízení věcného břemene doživotního užívání zapsat termín počátku účinků, příklad: "Povinný zřizuje ve prospěch oprávněného a k tíží výše specifikovaného „Předmětu smlouvy“ věcné břemeno doživotního bydlení, a to počínaje dnem úmrtí (celé mé jméno a příjmení, r.č. ....)".  Chtěla bych, aby můj manžel měl již nyní jistotu (a to formou zřízení věcného břemene dožití a ne až v závěti), že po mé smrti bude mít zajištěné bydlení.

Byt je v mém vlastnictví a v dědictví připadne mému synovi z prvního manželství. A zase není nutné, aby věcné břemeno dožití manželovi vzniklo za mého života. Jde toto nějak ošetřit jinak než závětí? Děkuji. Katka

ODPOVĚĎ:
Jakékoli pořízení pro případ smrti musí být v závěti. Pokud chcete napsat smlouvu o zřízení věcného břemene aniž by šlo o závěť, bude takový smlouva absolutně neplatná.
Ve Vašem případě Vám velmi doporučuji závěť sepsanou u notáře. Její cena se pohybuje do 3.000,- Kč.
Velmi často se setkávám s neplatnými listinami, které zůstavitel sepsal domnívaje se, že pořídil platnou závěť, avšak pro formální vady nemohlo jít o závěť.
Obzvlášť v tak složité věci, jako je zřízení věcného břemene, které ze zákona vyžaduje, aby bylo velmi podrobně popsáno, aby bylo platné.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.