Počet stránek ve webu: 43.161

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o informaci ohledně žaloby na zřízení věcného břemene vydržením. Máme chaty v katastru obce Statenice. Již více než 50 let jezdíme k chatám po obecní cestě v katastru obce Horoměřice. Vždy to byla polní cesta, kterou jsme udržovali ve sjízdném stavu na vlastní náklady. Podél cesty bylo z jedné strany pole a z druhé strany hrušňový sad.

Nyní je část hrušňového sadu rozparcelována a na jednotlivých parcelách stojí rodinné domy. Polní cesta je prašná, nemá zpevněný povrch (tak to vždy bylo). Nynější majitelé parcel v okolí cesty si na prašnost stěžovali u obecního úřadu. Obecní úřad na jejich žádost zbudoval na výše jmenované cestě retardéry z asfaltového recyklátu a nyní, dle našich informací má v plánu cestu zcela znepřístupnit provozu motorových vozidel (cesta bude přístupná pouze pro pěší – cyklisty, kočárky). Jak se lze proti návrhu obce bránit? Děkuji. S pozdravem Evelína.

 

ODPOVĚĎ:
Bránit se nepochybně lze, protože pokud skutečně cestu tak dlouho užíváte a majitel proti tomu nic nenamítal, věcné břemeno průchodu i příjezdu jste vydrželi. Postup by ale musel být takový, že byste obec jako majitele cesty museli zažalovat o určení, že věcné břemeno je vydrženo a teprve na základě rozsudku by věcné břemeno bylo zapsáno do katastru nemovitostí. Sledujte ale rozhodně úřední desku, aby nebylo vydáno nějaké územní rozhodnutí či stavební povolení ohledně cesty. Pokud byste se totiž proti němu včasně nebránili, bylo by zřízení věcného břemene soudem značně ztíženo.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.