Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chci zřídit věcné břemeno užívání rodičů v mém rodinném domě. Zajímalo by mně, jak je to s jeho oceňováním (toho věcného břemene). Jak se cena věcného břemene vypočítá. Chci rodiče ubytovat zdarma, ale prý to není možné. Bude se platit z určené hodnoty věcného břemene nějaká daň, případně nějaké poplatky a komu? Když budu dle nějakých zákonů donucen od rodičů něco vybírat, budou se z toho platit nějaké odvody? Prosím o sdělení dalších případných okolností a nutných věcí týkajících se věcného břemene. Jak je to, když jeden z rodičů zemře? Věcné břemeno pokračuje dál i když bylo formulováno jako pro manželský pár? Břetislav


ODPOVĚĎ:
Se svým majetkem máte právo nakládat, jak sám chcete. Takže pokud budete chtít zřídit bezplatné věcné břemeno ve prospěch svých rodičů, tak ho prostě zřídíte.
Není žádnou Vaší zákonnou povinností vyžadovat úhrady nájmu nebo ocenění věcného břemene. Sepište notářsky ověřenou smlouvu se svými rodiči, vložte do katastru nemovitostí a tím je věcné břemeno zřízeno.
Daň se neplatí – nejde o převod nemovitosti.
Věcné břemeno bude zřízeno na Vaši matku a otce a bude to jejich osobní věcné břemeno, takže nebude vázáno na existenci manželství. Břemeno ale neformulujte „mým rodičům“ ale jmenovitě a každému smlouvu zvlášť.
Zaplatíte jen správní poplatek za návrh na vklad do katastru nemovitostí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.