Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S mojí matkou se vůbec nestykáme víc jak 6 let (2012-2018), zjistila jsem že se odstěhovala neznámo kam. Matka má věcné břemeno - doživotní užívání na mojí chatě se zahradou.
Moje nemovitost bude asi vykoupena kvůli těžbě OKD, nebude možné užívat a zanikne i VB. Kam se obrátit abych zjistila kde bydlí nebo jestli vůbec ještě žije, bude ji totiž 70 let. Nebo si OKD zjistí samo? Děkuji, Ludmila

ODPOVĚĎ:
Z důvodu ochrany osobních údajů Vám nikdo neposkytne informaci, zda a kde matka žije. Pokud by ale nežila, pravděpodobně by Vás kvůli dědickému řízení kontaktoval notář. Pokud bude OKD chatu se zahradou kupovat, nepotřebuje k tomu souhlas Vaší matky a Vy sama nemáte důvod ji kvůli tomuto prodeji kontaktovat. Pokud by to z nějakého důvodu nutné bylo, pak jedině z důvodu, že by bylo třeba věcné břemeno zrušit. A to lze jedině dohodou, což se asi nepodaří, když neznáte její údaje nebo soudně žalobou o zrušení věcného břemene. Zde by pak matku dohledal soud přes centrální evidenci obyvatel.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vykoupení a zbourání domu s věcném břemenem - zaniká věcné břemeno?
  • Má osoba oprávněná věcným břenemem nárok na náhradu za zánik věcného břemene zánikem nemovitosti (zbouráním)?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.