Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním byt s věcným břemenem (doživotní užívání nemovitosti rodičem - matkou). Matka od 9/2016 do 10/2017 5x nezaplatila nájem. Domnívám se, že má povinnost nájem a služby platit (bydlí v bytě sama, já bydlím jinde). Důchod má dostatečně vysoký na to, aby svoje závazky hradila.

Musela jsem dlužné nájemné uhradit, ale mamka mi téměř nic nesplatila. Jak to řešit? Lze byt prodat i s věcným břemenem? Děkuji za odpověď, Nora.

ODPOVĚĎ:
Povinnost Vaší matky platit nájem a služby by mělo předně vyplývat ze znění smlouvy, kterou bylo věcné břemeno zřízeno. Pokud je toto ve smlouvě uvedeno, pak můžete po matce vymáhat úhradu tohoto dluhu soudní cestou, případně žádat u soudu zrušení věcného břemene z důvodu hrubého nepoměru mezi věcným břemenem a výhodou oprávněného.
Byt lze samozřejmě obecně prodat i s věcným břemenem, nicméně pokud se jedná o věcné břemeno dožití, nebude prodej takřka reálný.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Prodej nemovitosti s věcným břemenem - osoba s doživotním právem užívání bytu, domu, nemovitosti
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.