Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Věcné břemeno: náš otec se znovu oženil a je vážně nemocný. V lednu 2017 zřídil své ženě břemeno na dům. Jedná se o užívání celého domu bez podílení se na údržbě a opravách domu i pozemku. Rozumím tomu dobře, že se budeme starat např. 40 let  o dům, kde bude bydlet jeho žena, budeme řešit i banální opravy jako je výmalba, ucpaný odpad a samozřejmě ty větší jako střecha, okna atd. dokud nezemře?

A snad i sekat trávu? Je možné, aby otec břemeno zrušil? Bez toho, aniž by o tom byla ona informována? Řekla jsem mu totiž, že o tom vím a jestli domyslel důsledky. Ptal se, jestli to může zrušit. Je možné dům užívat, i když ona má břemeno na všech 6 pokojů, tedy celý dům? Mohu tam bydlet taky? Nebo mohu dát někoho do pronájmu, i když ona tam má věcné břemeno? Ze zákona, co jsem zjišťovala, tak ještě navíc bude dědit čtvrtinu majetku. Jsme tři sestry a jeho žena. Otec mi tvrdil, že mu říkala advokátka, že by dědila čtvrtinu jen tehdy, kdyby se vzdala břemene. Je tomu tak? Předpokládám, že to není možné. A pokud by dědila čtvrtinu, mohu si tam dát nějakého nájemníka, aniž by s tím musela souhlasit? Pokud to vůbec půjde, když tam má to břemeno viz předchozí souhlas.
Jsme z toho docela zoufalé. Paní je velká manipulátorka a dostalo se to až do této fáze, kdy jí napsal tohle břemeno. Nevíme jak z toho ven. Otec se jí bojí. Předpokládám, že pokud by jí šlo na vědomí zrušení břemene, že to neudělá. Je nějaká šance, jak z tohoto ven? Ještě mě napadla poslední věc, může mít břemeno, když vlastní byt? Byl by to argument u soudu? Děkuji za radu Simona

ODPOVĚĎ:
Zřízení služebnosti třetí osobě je právem majitele nemovitosti a pokud tak učinil, dokud je nemovitost jeho, nemůžete s tím nic dělat. Až v okamžiku, kdy se stanete vlastníkem nemovitosti, můžete se pokusit s dotyčnou uzavřít dohodu o zrušení služebnosti nebo se případně zrušení služebnosti domáhat soudně. Pokud má dle smlouvy oprávněná ze služebnosti právo užívat celý dům, je to samozřejmě velmi omezující pro případné podnájemníky nebo pro případ vašeho bydlení, ale není to jejich překážkou.  Zde by ale bylo reálné domoci se zrušení služebnosti soudně, neboť takové užívání nadměrně zatěžuje vlastníky nemovitosti a nelze po nich spravedlivě žádat, aby oprávněné ze služebnosti takový luxus  dopřáli na vlastní náklady. A zrušení služebnosti by v tomto případě nahrávala i skutečnost, že má paní vlastní byt. Je pravdou, že pro případ dědění by služebnost zanikla, jelikož není z právního pohledu možné, aby měl člověk zřízenu služebnost na nemovitost, kterou byť i jen částečně vlastní.   Pokud se stane čtvrtinovým vlastníkem, pak k pronajmutí nemovitosti bude nutný i její souhlas, případně se lze obrátit na soud.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zrušení služebnosti majitelem nemovitosti bez vědomí oprávněného - lze to?
  • Zrušení věcného břemene majitelem nemovitosti bez souhlasu a vědomí oprávněného - lze to?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.