Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem spolumajitelka domu v němž mám koupený byt, ve kterém 29 let bydlím. Přístup k bytům vede přes dvůr, který vlastní jedna ze spoluvlastníků – dostala jej v rámci restituce. Na tomto dvoře mimo přístupu k bytům jsou i tzv. dřevníky – kóje, které mají spoluvlastníci rozděleny a jsou jimi užívány. Věcné břemeno na užívání těchto přístupových cest nebylo nikdy stanoveno, ale domnívám se - dle Vašich odpovědí na předešlé dotazy, že došlo k tzv. vydržení břemene, jelikož jsou tyto přístupové cesty k bytům i dřevníkům užívány i ostatními spoluvlastníky více jak 10 let. Nyní jde o to, že majitelka dvora chce, abychom se finančně podíleli na jeho rozsáhlé opravě. Prosím o Vaši odpověď na tyto otázky:
1. Máme nárok na věcné břemeno v užívání přístupů k bytům a dřevníkům a může za to být požadován poplatek a asi v jaké výši, nebo je užívání bezplatné?
2. Je požadavek na nás, abychom se finančně podíleli na opravě dvora vyvozen podle nějakého právního nároku, když je jako majitelka uvedená na katastru pouze ona, nebo je to požadavek, na který nárok nemá ?
Děkuji, Zuzana


ODPOVĚĎ:
Pokud jste dvůr více jak 10 let užívali s vědomím, že nejde o Váš majetek, tak jste vydrželi věcné břemeno. Užívání věcného břemene je bezplatné, avšak jste povinni se přiměřeně podílet na údržbě a opravách nemovitosti. Ne už však na nákladech, které sledují vyšší kvalitu věci, než byla dosavadní.
Z toho vyplývá, že majitelka má podle občanského zákoníku právo požadovat od Vás příspěvek na opravu dvora, avšak pokud by chtěla př. vyměnit některé části za luxusnější apod., tak takové investice si musí zaplatit sama.
Pokud jde o poměr, kterým se budete na opravách podílet, tak ten bude zřejmě stejný pro všechny spoluvlastníky včetně majitelky, protože předpokládám, že dvůr užíváte přibližně ve stejném rozsahu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.