Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)
Zvažuji koupi pozemku od fyzické osoby (dle výpisu z katastru zde nejsou žádná věcná břemena, ani jiná omezení). Jinak je tomu však u cesty, která vede k pozemku. Dle výpisu z katatru je vlastníkem fyzická osoba a jsou zde uvedena věcná břemena chůze a jízdy a předkupní právo. Chtěla jsem se zeptat, co vše toto znamená a jak právně ošetřit, aby se mi do budoucna nestalo, že mi vlastník cesty zakáže vstup přes cestu na můj pozemek (jinak se tam dostat nelze) nebo popř. po mě bude požadovat poplatek. Děkuji, Katka


ODPOVĚĎ:
Věcné břemeno znamená, že nějaká nemovitost má sloužit jiné nemovitosti nebo jiné osobě odlišné od vlastníka dané nemovitosti. Pokud je zapsáno v katastru nemovitostí nelze jej zrušit jinak než smlouvou mezi oběma stranami nebo úmrtím jedné ze stran. A je platné až zápisem v katastru nemovitostí.
Pokud má majitel cesty na svém pozemku věcné břemeno vůči Vámi kupovanému pozemku, tak se nemusíte obávat žádných obtíží. Je to pro Vás ideální situace. Takové břemeno nelze zrušit bez Vašeho souhlasu a ani nemusíte platit žádné poplatky.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.