Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám sloupy elektrického vedení na pozemku, ale nikde zapsány nejsou. Teď po mě energetická společnost vyžaduje, aby se tyto sloupy a vedení, které jde přes mou zahradu zapsalo jako věcné břemeno do katastru. Nabízejí mi za to směšnou odměnu. Vyhrožují mi vyvlastněním. Mají na to právo a když opravdu odmítnu, dojde k vyvlastnění? Jaké jsou možnosti postupu? Je možné se třeba domluvit tak, že si část pozemku ode mě pronajmou a budou platit nájemné? Myslím, že věcným břemenem bude můj pozemek znehodnocen. Děkuji, Marie.


ODPOVĚĎ:
K vyvlastnění dojít může, ale až na základě úředního rozhodnutí obecního úřadu. Vždy můžete proti tomu podat žalobu k soudu a ten pak rozhodne o přiměřené náhradě. Je však pravda, že pro sloupy elektrického vedení je věcné břemeno běžné. Proto doporučuji ukázat vůli se bránit proti tlaku ze strany energetické společnosti a žádat přiměřenou odměnu za věcné břemeno.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.